KiM u Unesku - kršenje prava, Povelje UN i 1244

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"KiM u Unesku - kršenje prava, Povelje UN i 1244"

Ulazak Kosova u Unesko bio bi direktno kršenje međunarodnog prava, ali i Povelje UN, kao i Rezolucije 1244 koju niko nije ukidao, kaže Aleksandar Čepurin.

Ruski ambasador u Srbiji je za „Sputnjik“ naglasio da je to političko pitanje i da nema potrebe stavljati tu međunarodnu organizaciju u nelagodnu poziciju.

"Lično smatram da je potezanje pitanja prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju narušavanje svih postojećih međunarodnih pravila, Povelje Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacija, kao i Rezolucije 1244“, naglasio je Čepurin.

Kako navodi, Unesko je jedna od organizacija u sistemu Ujedinjenih nacija i deluje u skladu sa ovom činjenicom.

„Vršenje pritiska i pokušaji nekih subjekata da nezakonito nameću pokretanje, razmatranje ili glasanje po pitanju Kosova nisu prihvatljivi. U sadašnjoj situaciji, kada je međunarodna konfrontacija veoma oštra, to je pogotovo kontraproduktivno“, istakao je ruski ambasador.

Čepurin smatra da Unesko ni po međunarodnom pravu ni po Povelji Ujedinjenih nacija, čija je struktura u sferi kulture, ne treba ni da raspravlja o pitanju ulaska kvazi države koja nije priznata od strane UN u tu organizaciju.

"Važno je da insistiramo na poštovanju pravila. Unesko nije ni obavezan da preuzima ovakve zahteve, ni da ih razmatra, a kamoli da glasa ili da donosi u vezi s njima nekakve odluke“, zaključio je on.

Ujedinjene nacije odbile su da proslede Unesku nedavni zahtev Prištine za ulazak u tu organizaciju, a zvanični Beograd je izneo jasan stav da je pitanje ulaska Kosova u tu međunarodnu organizaciju apsolutno neprihvatljivo, podseća „Sputnjik“.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.