KiM: Srbi u pratnji policije posetili groblje

Izvor: BKTV News, 09.Mar.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM: Srbi u pratnji policije posetili groblje

U južnom delu Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 90 odsto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.
Foto: Tanjug
Nekoliko stotina Srba je, u pratnji kosovske policije, organizovano posetilo danas, na Zadušnice, pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice.
Iz severnog dela Kosovske Mitrovice Srbi su do groblja u južnom delu grada, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika oskrnavljeno, stigli autobusima i privatnim automobilima u pratnji policije, a incidenata nije bilo.
Većina njih ističe da su Zadušnice jedina prilika kada, uz pratnju policije, bezbedno mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.
U južnom delu Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 90 odsto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.
Foto: Tanjug
Protojerej-stafrofor Milija Arsović izjavio je novinarima da ne samo da su spomenici porušeni, već su i mermerne ploče počele da nestaju sa groblja.
- Danas smo videli ovde još jednu tugu, još jedan bol, još jednu muku, jer zaista oni ne znaju da stanu. Ne samo da su srušeni spomenici, već su i mermerne ploče počele da se nose sa ovoga svetoga mesta, jer ovo jeste sveto mesto, gde ima krst, a oni se trude da zatru trag krsta”, rekao je Arsović.
Vernici su ogorčeni zbog oskrnavljenih i srušenih spomenika i ističu da na albanskom groblju u severnom delu Mitrovice “ne fali ni slamka”, dok je na ovom groblju sve srušeno i polomljeno.
Izvor: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KiM: Ni groblja nemaju mira

Izvor: Večernje novosti, 09.Mar.2013

PEDESETAK pripadnika albanskog pokreta "Samoopredeljenje" okupilo se u subotu na Zadušnice oko podneva ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice u centru Đakovice gde su sa transparentima i albanskim zastavama vređali i dobacivali Srbima koji su posle obilaska groblja u Piskotama posetili ovu crkvu....

Nastavak na Večernje novosti...

Srbi posetili oskrnavljeno groblje

Izvor: B92, 10.Mar.2013, 11:48

Beograd -- Vladina Kancelarija za KiM iz Kraljeva organizovala je odlazak u Istok i Peć za raseljena lica koja nisu bila u prilici da posete groblje, koje je oskrnavljeno...Kako je saopštila kancelarija, u mestu Istok, gde živi tek nekoliko srpskih porodica, oštećeno je i porušeno više od 100...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.