Kfor traži dodatne trupe

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor traži dodatne trupe

Pripadnici Kfora zaražili su pojačanje na Kosovu. Sa administrativnog prelaza Jarinje vraćaju se vozila koja pokušavaju da prevezu osnovne životne namirnice na sever Kosova. Na prelazu Brnjak kontrola liberalnija. Pregovarači srpske vlade čekaju povratnu informaciju od Kupera koji kontaktira Prištinu. Srbi ostaju na barikadama.

13.20 - Generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino ocenio je danas da je jednostrani i nasilan pokušaj Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da zauzme carinske prelaze na severu Kosova "nesrećan", a da je prvo reagovanje Beograda bilo "pozitivno" jer je pokušavao da smiri situaciju.

12.56 - Kfor zatražio da na Kosovo budu poslate dodatne trupe, preneo je Rojters.

12.25 - Radio-televizija Kosova javlja da se  očekuje dolazak Roberta Kupera u Prištinu. 

11.45 - Borislav Stefanović i Goran Bogdanović obratili se okupljenim Srbima na barikadi kod Rudara. 

Komanda Kfor-a daas je zatražila da na Kosovo budu poslate dodatne trupe. Portparol Kfora Diter Vihter rekao je da ne može da govori o tačnom broju vojnika koji bi trebalo da se rasporede u pokrajini, ali da bi mogao da bude "jedan bataljon".

Šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju rekli su danas okupljenim Srbima u Ruadru da, posle jučerašnjih pregovora sa Robertom Kuperom, očekuju povratnu informaciju iz Prištine.

Prema njihoivim rečima situaciju dodatno otežavaju ocene Tačijeve vlade da su "postali nepoželjni pregovarači za Prištinu", javlja dopisnik RTS-a iz Rudara.

Predstavnici srpskih vlasti su zatražili od Prištine da ne povlači jednostrane poteze, jer kako su rekli, sve može da se reši na miran način i dijalogom.

Okupljeni Srbi u Rudaru potvrdili su da žele da i dalje za njihove interese zastupaju Stefanović i Bogdanović.

Direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević rekao je da je u odnosu na prethodne dane bolje snabdevanje medicinskom opremom.

Jakovljević je rekao da su u bolnici već dobili derivate krvi i da očekuje i ostalu neophodnu pomoć u vidu boca sa kiseonikom, setova za dijalizu i transfuziju krvi, sanitetskog materijala i da će time osnovni problemi ove zdravstvene ustanove biti rešeni.

Vojnim rečnikom, bataljon u zavisnosti od namene i taktike čini 300 do 1.000 vojnika. Prema navodima na sajtu Kfora, ta misija pod komandom NATO na Kosovu i Metohiji trenutno ima 9.743 vojnika.

Inače, na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici Kfora od prošle noći ne propuštaju na sever Kosova putnička vozila koja prevoze namirnice ili bilo koju dugu vrstu robe, javlja dopisnik RTS-a. Na tom prelazu formirane su kolone.

Vojnici Kfora zabranili su prelazak čak i vozilima koja prevoze lekove, a sa punkta Jarinje vraćena su i vozila natovarena ogrevom. Takođe, prelaz preko Jarinja nije dozvoljen ni vozilu koje je prevozilo štampu, pa su novine alternativnim putem dopremljene na sever Pokrajine.

Vozači kažu da su im američki vojnici iz sastava Kfora saopštili da imaju naredbu da zabrane prelazak vozila natovarenih robom, a prelazak je dozvoljen samo putničkim automobilima bez tovara.

Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka, jutros nije bilo rigorozne kontrole prenosa robe. U manjim vozilima bez problema su preko tog prelaza dopremljeni hleb i mleko iz centralne Srbije.

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Srbi su i osmu noć proveli na barikadama. Broj Srba koji dežuraju na administrativnim prelazima na severu Kosova je smanjen i preusmeren na barikade u Leposaviću, mestu Rudare i Zupče.

I predstavnici vlasti Srbije, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković, nalaze se na Kosovu i oni bi trebalo da nastave razgovore sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Pritine Robertom Kuperom, ali i sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Predstavnici vlasti juče su u Raškoj razgovarali sa Kuperom, koji bi trebalo da danas u Prištini razgovara sa predstavnicima kosovske vlade.

Pregovorima do rešenja

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je prilikom posete Austriji da je Srbija jasno opredeljena da probleme na Kosovu rešava mirnim putem i dodao da je jedini način za tako nešto nastavak dijaloga i kompromis koji bi značio regionalni mir i stabilnost.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je sinoć da se rešenje krize na severu Kosova, koje će biti prihvatljivo za obe strane, mora rešiti pregovorima.

Ivanović smatra da će kriza na Kosovu trajati dok se ne ispune zahtevi Srba i stanje ne vrati na vreme pre intervencije specijalnih kosovskih jednica ROSU.

"Albanci i kosovska carina za sada ne smeju da budu na prelazima na severu Kosova. To može da bude rezultat pregovora u Briselu, ali dok se to ne dogodi, stvari moraju da ostanu onakve kakve su bile pre 25. jula", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, to je zahtev ljudi koji osmu noć provode na barikadama na severu Kosova i to je bio zahtev pregovaračkog tima Beograda, koji je u njihovo ime ranije razgovarao u Raškoj sa specijalnim posrednikom Evropske unije Robertom Kuperom.

"Tu nema mesta za pogađanje, moramo biti sigurni da nas specijalne jedinice ROSU neće uznemiravati i da se neće pokušavati nasilna promena situacije na terenu", naglasio je Ivanović.

Snage Kfora zaposele su prelaze na severu Kosova, pošto je jedan objekt na prelazu Brnjak demoliran, a prelaz Jarinje spaljen 27. jula.

Prethodno su privremene vlasti u Prištini zavele embargo na robu iz centralne Srbije, a potom 25. jula poslale specijalne jedinice policije ROSU da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova.

Na te jednostrane poteze koje je Priština preduzela u vreme dijaloga sa Beogradom Srbi su odgovorili blokadom puteva i, kako poručuju, proteste neće prekinuti sve dok situacija ne bude kao i pre 25. jula.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Brnjak

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.