Kfor kontroliše i nezvanične prelaze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor kontroliše i nezvanične prelaze

KOSOVSKA MITROVICA -

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas da je Kfor postavio kontrolne tačke na svih osam alternativnih putnih pravaca, koji su istovremeno nezvanični prelazi na severu Kosova.

Biler je rekao da su kontrolne tačke postavljene poslednjih dana, da se vozila kontrolišu u potrazi za oružjem, a da će sa srpskom vojskom i UNMIK-om morati da bude dogovoreno kako će u budućnosti biti kontrolisani ovi prelazi.

"Pošto je sada preko prelaza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jarinje i Brnjak onemogućeno krijumčarenje, nećemo dozvoliti da za to koriste alternativne puteve", rekao je Biler gostujući u programu mitrovičkog Radija “Kontakt Plus”.

Biler je pokušaj preuzimanja administrativnih prelaza na severu Kosova od strane specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU krajem prošlog meseca ocenio kao "jednostran potez", ističući da je o akciji informisan nakon što ju je kosovska policija već pokrenula.

"Ali ne želim da kažem da je to bio pogrešan potez", dodao je Biler.

Komandant Kfora je rekao da je na Kosovu raspoređeno oko 6.300 međunarodnih vojnika, što je, prema njegovoj oceni, dovoljan broj da se suoče sa svim izazovima tokom sledećih nedelja.

Biler je naglasio da je za smanjenje vojnog prisustva Kfora glavni preduslov poboljšanje bezbednosti na severu Kosova i da je među glavnim izazovima realizacija privremenog sporazuma i stvaranje uslova za rad policije.

On je za nedavno spaljivanje prelaza Jarinje optužio pripadnike "radikalnih grupa iz severnog dela Mitrovice i Zvečana", dodajući da Euleks o tome vodi istragu, da se znaju imena osumnjičenih i da se čekaju rezultati istrage.

Podsetivši da sporazum koji je postignut sa predstavnicima Vlade Srbije važi do 15. septembra, Biler nije isključio mogućnost njegovog produženja u zavisnosti od toga koliko će biti potrebno da se dijalogom dođe do političkih rešenja.

"Kfor će svakako ostati tu (na prelazu Jarinje) sve dok se ne nađe političko rešenje. Nadam se i očekujem da će doći do brzog rešenja, to treba da bude u interesu obe strane" rekao je on.

Biler je ocenio da je situacija na severu Kosova mirna ali i napeta ističući da se dalje mora ići veoma opreznim koracima.

Nemački general je takođe potvrdio da Kosovo napušta 10. septembra i da će primopredaju dužnosti komandanta Kfora obaviti dan ranije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: I nezvanični prelazi pod Kforom

Izvor: Mondo, 19.Avg.2011

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas da je Kfor postavio kontrolne tačke na svih osam alternativnih putnih pravaca, koji su istovremeno nezvanični prelazi na severu Kosova.

Nastavak na Mondo...

Biler: Povlačenje Kfora zavisi i od napretka pregovora

Izvor: S media, 19.Avg.2011

Povlačenje međunarodnih snaga zavisi od poboljšanja bezbednosne situacije na severu Kosova i napretka pregovora Beograda i Prištine, izjavio komandant Kfora Erhard Biler. ..Komandant Kfora Erhard Biler ocenio je da je situacija na severu Kosova stabilnija nego pre dogovora Kfora i Beograda, a da...

Nastavak na S media...

TAČI: KFOR I EULEKS SE BORE SA KRIMINALCIMA NA SEVERU KOSOVA

Izvor: Kurir, 19.Avg.2011

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da se prištinske institucije, Kfor i Euleks bore na severu Kosova sa kriminalnim i paralelnim strukturama vlasti, koje kao taoce drže 40.000 građana, piše prištinska štampa...Tači je rekao da kosovska država ima pravo da reaguje gde želi...

Nastavak na Kurir...

Kfor zauzeo i nezvanične prelaze ka KiM

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2011

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas da je Kfor postavio kontrolne tačke na alternativnim putnim pravcima, koji su istovremeno nezvanični prelazi na severu Kosova i Metohije...Biler je u intervjuu za radio Kontakt plus rekao da su kontrolne tačke postavljene poslednjih dana, da se vozila...

Nastavak na Vesti-online.com...

BILER DOGOVARA KONTROLU PRELAZA SA VOJSKOM SRBIJE!

Izvor: Kurir, 19.Avg.2011

KOSOVSKA MITROVICA - Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas da je Kfor postavio kontrolne tačke na alternativnim putnim pravcima, koji su istovremeno nezvanični prelazi na severu Kosova...Biler je u intervjuu za radio Kontakt plus rekao da su kontrolne tačke postavljene poslednjih dana, da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.