Kfor kontroliše sve prelaze

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor kontroliše sve prelaze

Kfor kontroliše osam alternativnih putnih pravaca na severu Kosova, rekao komandant Kfora Erhard Biler. Nemački general najavio da će povlačenje njegovih snaga sa severa zavisiti od toka dijaloga Beograda i Prištine.

Situacija na severu Kosova je stabilnija nego pre dogovora Kfora i Beograda, ocenio je komandant Kfora Erhard Biler, rekavši da međunarodne snage kontrolišu i osam alternativnih putnih pravaca koji su, istovremeno nezvanični prelazi na severu Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Prištinski list Zeri piše da su zvaničnici Kfora tražili od kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija da se uzdrži od "oštrih" izjava o severu zemlje, jer rizikuje da izazove reakcije tamošnjih Srba.

Zvaničnici Kfora Redžepija prozivaju zbog izjave da će na severu Kosova uskoro početi razoružavanje i hapšenje kriminalaca.

To je za Zeri anonimno potvrdio visoki funkcioner Kfora, koji kaže da bi takve izjave Redžepija mogle da isprovociraju Srbe na severu i da destabilizuju situaciju.

"Pošto je sada preko prelaza Jarinje i Brnjak onemogućeno krijumčarenje, nećemo dozvoliti da se za to koriste alternativni putevi", rekao je Biler za mitrovički radio Kontakt plus.

Istovremeno, prištinski mediji javljaju da je Kfor na punkt u Brnjaku postavio nove betonske prepreke i montažne kućice, kako bi obezbedio zaštitu i smeštaj za trupe koje se tamo nalaze.

Biler je, takođe, rekao da eventualno povlačenje međunarodnih snaga zavisi od poboljšanja bezbednosne situacije na severu Kosova i napretka pregovora Beograda i Prištine.

"Jedan od uslova za smanjenje snaga jeste poboljšanje bezbednosne situacije na severu. Koliko će to potrajati teško je reći i zavisi od politike i napretka pregovora koji će početi u septembru", rekao je Biler za Dojče vele, ocenjujući da dijalog ima šanse ako obe strane pokažu volju za primenu postignutog sporazuma.

"Ne želim da spekulišem o ishodu, ali verujem da je u političkom interesu obe strane da se brzo dođe do kompromisnih rešenja", izjavio je Biler.

Erhard Biler je dodao da Kfor pokušava da stvori okruženje u kojem policija, a posebno policija Euleksa, može da deluje, sprovodi istrage i hapšenja nasilnika od proteklih nedelja, a odgovornost za poslednju eskalaciju nasilja na prelazu Jarinje pripisao je radikalnim snagama i pripadnicima organizovanog kriminala.

Biler je naveo da su kontrolne tačke postavljene poslednjih dana, da se vozila kontrolišu u potrazi za oružjem, a da će sa srpskom stranom i UNMIK-om morati da bude dogovoreno kako će ubuduće biti kontrolisani ti prelazi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.