Kfor i Euleks odmah reagovali

Izvor: B92, 04.Nov.2013, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor i Euleks odmah reagovali

Beograd/Priština -- Euleks i Kfor danas saopštavaju da su odmah reagovali na napad na biračko mesto sinoć u severnoj Mitrovici.

Misija EU na Kosovu navodi da je odmah reagovala na napad na biračko mesto i obezbedila dodatnu podršku Kosovske policije, kako bi se obezbedilo osoblje OEBS-a i posmatračke misije EU koje je tamo bilo raspoređeno.

"Strateški cilj bio je da se spreče počinioci da napadnu i ostala biračka mesta kako u opštini Severna Mitrovica, tako i na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugim mestima na severu Kosova. Ovakva akcija praktično je zaustavila eskalaciju nasilja i dalje ometanje procesa glasanja. EULEX je potom obezbedio pratnju pripadnicima OEBS-a, zajedno sa glasačkim kutijama, od biračkih mesta u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok do mesta za prebrojavanje glasova u juznoj Mitrovici", saopštava Euleks.

Oni dodaju i da su sinoć tokom pratnje osoblja OEBS-a iz Zvečana, vozila Euleksa kamenovana i da je jedan auto manje oštećen.

Euleks osuđuje jučerašnje nasilne akcije i navodi da u saradnji sa Kosovskom policijom vrši istragu kako bi se identifikovali napadači na biračka mesta.

Prethodno je Kfor saopštio i da su međunarodne snage na Kosovu intervenisale posle nereda tokom glasanja na biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici.

"Juče u ranim popodnevnim satima pripadnici Kfora su brzo intervenisali usled napada na biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice. Na zahtev Euleksa, snage Kfora unapred raspoređene na severu Kosova sa ciljem da doprinesu obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja tokom izbora, su odmah intervenisale“, naglašeno je u saopštenju.

U roku od 15 minuta od zahteva Euleksa, Kfor je u severni deo Mitrovice rasporedio snage za brzo reagovanje Multinacionalne specijalizovane jedinice Karabinjera (MSU).

U roku od jednog sata, rezervne jedinice Taktičkog rezervnog manevarskog bataljona (KTM) Kfora, takođe su raspoređene u problematičnim zonama Mitrovice i time pružile pojačanje jedinicama Kfora koje su već bile raspoređene na terenu.

Pored toga, Kfor je reagovao i na nerede u Zvečanu i uspostavio bezbednost u tom području, dodaje se u saopštenju. Kasnije tokom večeri, Kfor je, takođe na zahtev Euleksa, obezbedio sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja na putevima kojima je izborni materijal odvezen u Centar za prebrojavanje glasova.

Kfor će, kako ističe komanda, nastaviti da obavlja svoje zadatke nepristrasno, promišljeno i odlučno sa ciljem da doprinese održavanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve građane Kosova.

U severnoj Mitrovici, posle incidenta, više vozila Karabinjera postavljeno je ispred glavnog mosta. Takođe je bilo primetnoi nadletanje većeg broja helikoptera Kfora tokom noći.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.