Kfor blokirao put kod sela Izvore

Izvor: RTS, 03.Sep.2011, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor blokirao put kod sela Izvore

Pred ponoć u reonu Zubinog potoka čula se detonacija i rafalna paljba. Povod i posledice još uvek nepoznati. Vojnici Kfora su ranije blokirali put kroz selo Izvore, u opštini Zvečan, na pravcu koji povezuje sever Kosova sa Novim Pazarom.

00.45 - Na području opštine Zubin potok, dvadeset minuta pre ponoći, čula se jaka detonacija i rafalna paljba iz automatskog oružja. Još uvek nije poznata tačna lokacija incidenta, kao ni informacija o eventualno povređenim licima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javila je TV Most.  

22.55 - Saobraćaj na putu Kosovska Mitrovica - Raška normalizovan je oko 22 sata pošto su barikade u mestu Rudare delimično sklonjene. Prohodna jedna traka, javlja Tanjug.

21.52 -  Srbi sa severa Kosova blokirali su, oko 21 čas, magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška u mestu Rudare.

Američki i marokanski vojnici iz sastava Kfora blokirali su jedan od alternativnih putnih pravaca koji povezuje sever Kosova sa Novim Pazarom, u selu Izvore, u opštini Zvečan, nakon čega su Srbi postavili barikade na tom pravcu, a kasnije i u mestu Rudare.

Sat vremena po postavljanju barikada na putu Kosovska Mitrovica - Raška u Rudaru, saobraćaj je normalizovan, meštani su sklonili bager koji je bio preprečen na jednoj strani puta, dok je druga strana i dalje blokirana kamionom, javlja Tanjug. Na blokadama je ostalo malo ljudi.

Situacija u mestu Izvore je nepromenjena. Prema rečima predsednika opštine Zvečan Dragiše Milovića, u Izvoru je "status kvo", jer Kfor ne želi da povuče vojnike i omogući prolaz kamionima iz pravca Novog Pazara.

Milović je rekao da su predstavnici lokalne zajednice na severu Kosova i Metohije o svim dešavanjima obavestili predstavnike Vlade Srbije.  

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je, posle pregovora sa predstavnicima Kfora, da su građani "odlučni da ostanu dosledni i mirni, da istraju u zahtevima i da ne dozvole da administrativna linija prema centralnoj Srbiji bude blokirana".

"Uplašeni smo za svoju budućnost jer Kfor želi da nas opkoli žicom, da živimo u getu. To nećemo dozvoliti već ćemo se mirnim i demokratskim sredstvima tome suprotstaviti", rekao je Nedeljković.

Vojnici Kfora koji su oko 16 časova blokirali u mestu Izvor jedan od alternativnih putnih pravaca koji sever Kosova i Metohije povezuje sa Novim Pazarom i dalje ne propuštaju vozila ni na jednu stranu. U međuvremenu im je stiglo i pojačanje pošto je helikopterima dovezeno još oko 20 vojnika.

Vojnici su svojim vozilima blikirali put i tako onemogućili prolazak kamionima i putničkim vozilima.  Američki pukovnik Majkl Hori rekao je da su vojnici Kfora blokirali putni pravac zbog pokušaja da jedna cisterna sa gorivom uđe na Kosovo iz pravca Srbije.

Prema njegovim rečima, Kfor je prethodno postavio kontrolni punkt kako bi kontrolisao vozila u potrazi za oružjem. Put je, kaže Hori, blokiran nakon što je jedna cistrena pokušala da prođe, podsećajući da je zabranjen uvoz robe komercijalnim vozilima čija je nosivost preko 3,5 tone.

Zaustavljeno je nekoliko kamiona koji prevoze drva i nekoliko cisterni s naftom i naftnim derivatima i oko 20 putničkih automobila, a na putu su se okupili meštani sela Izvore.

Pošto su potom Srbi na istom putnom pravcu, u mestu Banjska, postavili barikade, vozila koja su se zaputila ka Novom Pazaru našla su se, praktično, između dve blokade.

Situacija je napeta, pogotovo među onima koji su ostali između barikada. Ljudi koji su u toku dana krenuli na put lako odeveni zapalili su vatre kako bi se ogrejali, javlja Tanjug.

Na barikakadama u Banskoj ima dosta Srba oko puta i u automobilima, a pojačano je i prisustvo Kfora gde se nalaze poljski i marokanski vojnici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.