Kazna za tzv. Kosovo, a Srbiju ne; Kurti: Nije fer

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 19:41

Kazna za tzv. Kosovo, a Srbiju ne; Kurti: Nije fer

Kosovo je privremeno izostavljeno iz fondova Evropske unije koji su predviđeni za Zapadni Balkan.

Kaznene mere EU protiv tzv. Kosova, prema stručnjacima za evropske integracije, mogle bi biti pooštrene ako Priština ne nađe zajednički put s EU.

14 novih investicija vrednih 2,3 milijarde evra podržala je Evropska komisija u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan.

Ali, tzv. Kosovo trenutno neće imati koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od ovog novog finansijskog paketa odobrenog pre tri dana, koje je 28. juna obavešteno o kaznenim merama nakon napete situacije na sjeveru.

EU je obavestio izvršnu vlast da predlozi predstavljeni u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan nisu predani na razmatranje Odboru WBIF-a 29. i 30. juna.

Demuš Šaša, direktor Instituta EPIK na tzv. Kosovu, kaže da su to blage mere koje ne izazivaju nepopravljive posledice. Međutim, upozorava da ako tzv. Kosovo ne poduzme korake za poboljšanje situacije, EU bi mogla pooštriti mere.

"U sljedećem koraku možemo vidjeti nepovratna otkazivanja sredstava. Iako su ova sredstva danas povratna, ako Kosovo i EU ne nađu zajednički put u smislu dijaloga, ta će sredstva biti ukinuta. Drugo, EU bi mogla razmotriti suspenziju ili isključenje Kosova iz učestvovanja u programima, odnosno, izvan IPA fondova su programi EU-a, gdje Kosovo učestvuje u 5 programa EU-a. Treće što Europska unija može razmotriti je suspenzija određenih dijelova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanu", rekao je Shasha.

Europska unija je privremeno obustavila rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a tzv. Kosovo takođe neće biti pozvano na sastanke na visokom nivou. Čak je i program sredstava za tzv. Kosovo u okviru IPA 2024. stavljen na čekanje.

U EU kažu da su mere "privremene i da se mogu ukinuti", ali to će zavisiti od razvoja događaja na terenu i akcijama kosovskog premijera Albina Kurtija u cilju eskalacije situacije. Za Srbiju takve mere nisu preduzete.

Premijer Kosova Albin Kurti se oglasio i kazao su mere nepravedne.

"Ovo nisu sankcije, ali je istina da su privremene, ali nepravedne mere jer su Kosovo i njegova vlada i država i najdemokratskija, proevropska i progresivna izvršna vlast. S druge strane, imamo stalnu konfrontaciju s različitim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i nije se suočila sa zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gde je izazvala četiri rata", rekao je Kurti.

Dodao je da uprkos svemu "mi nastavljamo da radimo svoj posao".

EU i SAD smatraju Kurtija odgovornim za napetost u situaciji u četiri severne opštine, nakon što su novi gradonačelnici uz pomoć policije ušli u općinske objekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.