Izvor: Radio 021, 25.Maj.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija za Kosovo finansiraće odbranu Srba koji su u Prištini osumnjičeni za ubistvo Ivanovića

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, odlukom Vlade, finansira ili se obavezala da će finansirati odbranu svih osumnjičenih ili optuženih Srba i nealbanaca u postupcima na Kosovu, a za koje srpski organi smatraju da su montirani.

Na tom spisku su i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, navodi se u izveštaju Kancelarije koji je javno objavljen i koji će biti predstavljen poslanicima u ponedeljak, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Insajder.

Navodeći imena osumnjičenih, Kancelarija napominje "da su oni uhapšeni pod lažnom optužbom za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića". U izveštaju Kancelarije za KiM slučaj ubistva Olivera Ivanovića pominje se tri puta, ali nema detalja o istrazi, saradnji, pa ni o opstrukcijama prištinskih pravosudnih institucija.

Kancelarija na jednom mestu ubistvo Olivera Ivanovića naziva terorističkim činom.

U izveštaju se na 49. strani na spisku onih čiju odbranu Kancelarija za KiM finansira ili se obavezala da finansira nalaze se i imena osumnjičenih da su učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića. Među njima je i ime sekretarice Olivera Ivanovića, koja nije uhapšena, već je privedena i to ne istovremeno sa ostalima, pa čak ni istog dana.

"Dragiši Markoviću, Nedeljku Spasojeviću, Marku Rošiću, Saši Đuriću i Silvani Arsović, svi iz Kosovske Mitrovice, uhapšenima 24. novembra 2018. pod lažnom optužbom za učešće u ubistvu srpskog lidera Olivera Ivanovića u kosovskoj Mitrovici", navodi se u izveštaju Kancelarije.

Zbog umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića uhapšeni su pripadnici policije Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić, čiji je broj registarskih tablica pronađen na cedulji u džepu ubijenog Ivanovića. Istog dana uhapšen je i Saša Đurić, ali ne zbog ubistva Ivanovića.

Dva dana kasnije je privedena i sekretarica Ivanovića - Silvana Arsović, koja je iz puštena sutradan. Iz pritvora je nakon nekoliko meseci pušten i Marković, koji se sumnjiči i za odavanje službene tajne. Spasojević i Rošić su i danas u pritvoru.

Na spisku onih kojima je Kancelarija spremna da finansira odbranu nema Milana Radoičića, za kojim je raspisana poternica i koji se nalazi u centralnoj Srbiji, a zna se da je Radoičić već angažovao advokata odbrane koji u njegovo ime postupa.

Kancelarija za KiM za svih 16 postupaka u kojima je od 2013 do danas finansirala ili se obavezala da finansira odbrane okrivljenih Srba, navodi da su zasnovani na lažnim optužbama, a sa ciljem da se Srbi spreče da se vrate na Kosovo.

"Navedeni krivični postupci vode se u cilju opstrukcije povratka interno raseljenih lica i zastrašivanja istih od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti za povraćaj svoje imovine koju su uzurpirali albanski ekstremisti", piše u Izveštaju, navodi Insajder.

Kako se navodi, od 2014. do 2019. kao rezultat finansiranja odbrane od strane Kancelarije za KiM, garancija i protesta upućenih međunarodnim misijama na Kosovu oslobođeno je 29 Srba.

U tom dokumentu, međutim, nema ni reči o tome kako funkcioniše saradnja sa pravosudnim institucijama na Kosovu koje je Srbija priznala jednim od briselskih sporazuma. Nema ni reči o istrazi, saradnji ili opstrukcijama u otkrivanju svih okolnosti ubistva Olivera Ivanovića. U izveštaju Kancelarije njegovo ime pominje se još dva puta.

Prvi put ubistvo Olivera Ivanovića pominje se na 7. strani dokumenta koji je dostavljen narodnoj skupštini i to u kontekstu odlaganja nastavka pregovora sa Prištinom, koji su bili zakazani za 16. januar 2018. godine.

"Ta runda pregovora je otkazana zbog brutalnog ubistva Olivera Ivanovića, jednog od vodećih srpskih političara sa Kosova i Metohije, koje se odigralo tog dana", ovako se u prvi put pominje Oliver Ivanović u izveštaju Kancelarije za KiM.

Na 48. strani, na spisku onih kojima je Kancelarija finansirala ili se obavezala da finansira obranu, nalazi se i ime Olivera Ivanovića i ostalih optuženih tokom suđenja za ratne zločine. Kancelarija je navela da su oni lažno optuženi za navodna ubistva lica albanske nacionalnosti aprila 1999. i februara 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici.

U Izveštaju piše i da je Ivanoviću presuda nakon žalbe advokata ukinuta i da je suđenje vraćeno na početak. Tu prvi i jedini put Kancelarija ubistvo Ivanovića naziva terorističkim činom.

"Nažalost, Oliver Ivanović istaknuti politički lider Srba sa Kosova je 16. januara 2018. ubijen u terorističkom napadu u Kosovskoj Mitrovici, što predstavlja događaj koji je teško potresao sve građane Republike Srbije, a posebno Srbe sa Kosova i celokupnu javnost", piše u izveštaju.

U tom dokumentu se još ističe da je setom sporazuma o pravosuđu obezbeđena puna pravna sigurnost Srba, za čije su predmete u pokrajinskom pravosudnom sistemu nadležne posebne pravosudne jedinice, koje većinski čine srpske sudije. Tim sporazumima obezbeđeno je da se u pokrajinskom pravnom sistemu konačno primene sve odluke i presude sudova koji su radili u sistemu Republike Srbije 9. decembra 2016.

Podsetimo, briselskim sporazumima sve sudije i tužioci koji su radili u srpskom sistemu prešli su u sistem pravosuđa Kosova i tuže i sude po zakonima Kosova, što se u izveštaju ne ističe.

U smislu postignute pune pravne sigurnosti koji Kancelarija navodi u izveštaju, nema ni reči o tome kako je ona uspostavljena, ako se kao primer uzme slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.