Kancelarija: Kosovo usvojilo zakon koji obesmišljava ZSO

Izvor: B92, 12.Okt.2016, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija: Kosovo usvojilo zakon koji obesmišljava ZSO

Beograd -- Kancelarija za KiM ocenila je da Zakon o strateškim investicijama koji je donela Skupština Kosova na najdirektniji način obesmišljava dogovor o formiranju ZSO.

Osim toga, oni navode da taj zakon srpski narod "traumatizuje i izlaže pravnom nasilju.

Kancelarija je u saopštenju navela da se tim aktom "otvoreno poručuje srpskom narodu da nema nikakva prava na Kosovu i Metohiji".

"Tim zakonom se obesmišljava ZSO, budući da se njime zadire u nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su prema sporazumu sasvim eksplicitno pripale budućoj zajednici. Jasno je da ova legislativna provokacija Prištine ima za cilj da od ZSO načini praznu ljušturu i da onemogući Srbe da odlučuju o ekonomskom razvoju i prostornom planiranju u svojim sredinama", stoji u saopštenju.

Prema navodima Kancelarije, primena tog zakona imala bi "nesagledivo štetne posledice po položaj i interese srpskog naroda u pokrajini" jer bi on dao Prištini pokriće da direktno ugovara kapitalne projekte, bez raspisivanja tendera i učešća lokalnih samouprava.

"I ovaj zakon će poput onoga o 'Trepči', biti nesprovodiv u sredinama sa srpskom većinom, tako da on više zabrinjava kao pokazatelj opasnog smera kojim su se uputili albanski političari na Kosovu i Metohiji, nego što bilo ko strahuje od njegovog efektivnog dejstva", piše u saopštenju.

Kancelarija je upozorila da se "otimačina srpske imovine na Kosovu i Metohiji ne može legalizovati nikakvim zakonom" i pozvala predstavnike vlasti u Prištini "da se urazume i sednu za sto jer od jednostranih akata ove vrste niko ne može imati koristi".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.