Izvor: RTS, 10.Maj.2021, 14:17

Kamenovana crkva u Vitini

Nepoznati počinioci kamenovali su sinoć oko 22 sata crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini, ali na sreću niko nije povređen, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Iz Kancelarije za KiM navode i da je ovom incidentu prethodio pokušaj nepoznatih izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, u istoj opštini.
"Ovime se broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova i Metohije od početka godine popeo na deset, a počinioci za ova gnusna zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u saopštenju.
Ukazuje da broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije u pokrajini alarmiraju da nije reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostali srpski živalj u pokrajini jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Posebno je simptomatično, kaže, da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom.
"Nažalost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike. Tome u prilog svedoči i činjenica da se crkva u Klokotu već ranije ove godine našla na meti lopova kada je iz nje ukraden novac, a prilikom upada razvaljena su glavna vrata i polomljen prozor. Te iste noći oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u Partešu iz koje je ukraden novac i vredne crkvene relikvije", navodi Petković.
Podseća da su po istom principu obijene i opljačkane Crkva Svetih 40 mučenika Sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.
Crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica kod Gračanice se takođe našla na ovoj listi pljačkanja i napada, dok je crkva Svetog Marka u Šilovu ostala i bez ozvučenja, a lopovi su krali i građevinski materijal namenjen za izgradnju Parohijskog doma pored Hrama Svetog Apostola Luke u selu Vitomirci kod Peći.
O stepenu ugroženosti srpske imovine, kako verske, tako i javne namene, nedavno je u svom godišnjem izveštaju izvestio i američki Stejt department.
Zbog intenzivnog i kontinuiranog napada na srpske svetinje, ali i ostale objekte javne namene i privatne imovine na Kosovu i Metohiji, više puta smo se kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije obratili i međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru Kosova i Metohije čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali bez adekvatne reakcije.
"Zbog toga ponovo zahtevamo da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Kosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao", naveo je Petković.
 
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kamenovana crkva u Kosovskoj Vitini, "Napadima na objekte SPC žele da zaplaše Srbe"

Izvor: B92, 10.Maj.2021

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je sinoć oko 22 sata kamenovana Crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini...Počinioci su nepoznati, ali, dodaje, na sreću niko nije povređen...Ovom incidentu prethodio je pokušaj nepoznatih izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.