Kako je studija o Kosovu iz aprila sada postala relevantna

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2018, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je studija o Kosovu iz aprila sada postala relevantna

Kako je studija o efektima različitih scenarija normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predstavljena još pre četiri meseca, postala relevantan dokument tek sada?

Izvor: N1

Detalje je pre tri dana objavio Prištinski list Zeri, navodeći da se radi o eksluzivnom uvidu u rad grupe srpskih eksperata, iako isti rad nije izazvao nikakve rekacije kada ga je objavio Fond za otvoreno društvo, koji je i naručilac.

Miladin Kovačević, direktor Zavoda za statistiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji se nalazio na čelu tog tima, za N1 tvrdi da je studiju aktuelizovao predsednik Aleksandar Vučić zalaganjem za "razgraničenje".

Šest srpskih eksperata, preneo je kosovski list Zeri, pripremilo je predlog sporazuma o razgraničenju Srba i Albanaca. I dok predsednik Srbije ne želi da govori o detaljima:

"Neću da rušim ni najmanju moguću priliku da do dogovora dođe i zato nijedan detalj od mene nećete čuti", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

List Zeri tvrdi da ima sve neophodne podatke o eventualnom razgraničenju. Dokument pod naslovom "Ekonomski, demografski i socijalni efekti i različiti scenariji za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", međutim, predstavljen je još u aprilu i nije imao nikakvog odjeka.

Šef tima, Miladin Kovačević, kaže za N1 da se o svemu tek sada govori jer je razgraničenje pomenuo predsednik Vučić.

"I zapravo je mislio na jednu deakumulaciju rizika bez čega teško da možemo govoriti o rešavanju drugih problema u daljoj normalizaciji odnosa", kaže autor studije Miladin Kovačević.

N1: Hoćete da kažete da je ovo što je predsednik pomenuo razgraničenje da to zapravo znači razmena teritorije?

Kovačević: Ne, ja hoću samo da kažem da je ova studija odlična argumentacija za taj njegov stav.

U studiji postoje dva scenarija, zadržavanje postojeće situacije i scenario normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Unutar tog scenarija je da nema razmene teritorija i da ima razmene teritorija. Ukoliko ima razmene teritorija da li je to ekonomski isplativije za Srbiju? Moram to da vam objasnim, ukoliko ima razmene teritorije to je deakumulacija političkih rizika, a to je pretpostavka za ekonomski razvoj, da se uklone ti osnovno politički rizici vezani za sever Kosova, Preševsku dolinu, jug Srbije, a to je moguće razmenom teritorija", kaže Kovačević.

Na osnovu razmene teritorija Kosovu pripalo Preševo, a Srbiji opštine Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica. Ako do toga dođe, navodi se u studiji, Srbija bi imala povećanje BDP-a od oko 90 miliona evra godišnje. Eksperti su, međutim, sumnjičavi.

"Polazi se od pretpostavke kao da bi sve bilo u redu, da bi ta promena razmena opština bila prihvaćena i odmah startovala kao unapređenje svih benefita koje bi Srbija mogla da ima ako uđe u punu normalizaciju i u takozvanu EU, zašto kažem takozvanu, jer se tu podmeće termin koji EvropskauUnija ne prihvata - normalizacija sa razgraničenjem", smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

"Mislim da je sve to zajedno jedan dosta čudan pokušaj da o jednoj tako ozbiljnoj temi kao što je etničko razgraničenje, etnička podela, da pristupite sa pozicije koliko bi nam porastao BDP, bojim se da je to dosta nevešt i naivan pokušaj vlasti da opravda očigledno svoju politiku", kaže direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović.

Sagovornici N1 nisu uvereni ni u to da se radi o dobroj argumentaciji za Vučićev stav o razgraničenju.

"Deluje mi da je to prosto pokušaj Vlade i države da nađu nekakve ekonomske argumente koji bi mogli da brane etničku razmenu teritorija", dodaje Popović.

"Priča da se dokaže kako je razgraničenje genijalno rešenje, kako će to da unapredi Srbiju jer, bože moj, nećemo imati na nogama ni Kosovo ni Albance", rekao je Dušan Janjić.

Drugi scenario je takozvani status kvo, bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine, bez zatvaranja poglavlja 35 i sa ekonomskom stagnacijom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kovačević: Studiju aktuelizovao Vučić zalaganjem za "razgraničenje"

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2018

Kako je studija o efektima različitih scenarija normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predstavljena još pre četiri meseca, postala relevantan dokument tek sada?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.