Kako građani vide najveće probleme Srbije, kome najviše veruju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2019, 05:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako građani vide najveće probleme Srbije, kome najviše veruju

Životni standard i nezaposlenost sa 81 procentom glasova ispitanih, kao i korupcija i kriminal sa 78 posto, najznačajniji su problemi sa kojima se trenutno suočava Srbija, pokazuju rezultati novogodišnjeg istraživanja "Politike" i agencije Faktor Plus.

Prema tom istraživanju, gde je bilo moguće dati do pet odgovora, Kosovo je sa 55 posto označeno kao sledeći najznačajniji problem sa kojim se suočava Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Slede EU integracije sa 33 posto i sa po 25 odsto stanje u zdravstvu i natalitet.

Situacija na KiM je za 43 posto ispitanika uvedljivo bila najjači utisak u 2018. godini.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno od 17. do 26. decembra na uzorku od 1.250 ispitanika, građani su u najvećem broju uvereni da Beograd neće pristati da Kosovo dobije stolicu u UN (58 posto), a u sličnom procentu (56 posto) veruju da je trenutno najbolje rešenje za problem KiM takozvani "zamrznuti konflikt".

Na pitanje da li misle da će Beograd i Priština potpisati pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, 48 posto je odgovorilo sa "ne", 36 sa "da' dok je 16 odsto ne sna ili nema stav.

Kada je reč o EU, pesimizam i evroskepticozam građana je već postao trend. Raste broj onih koji misle da ćemo na ulazak u EU čekati više od 10 godina ili da nećemo nikad ući, a pada broj onih koji smastraki da Srbija treba da postane članica Unije - sa 38 posto pre godinu dana, na 34 posto sada, navodi Politika.

Srbi najviše veruju Putinu, Si Đinpingu pa Merkel

Predsednik Rusije Vladimir Putin je svetski lider u koga građani Srbije imaju najviše poverenja, pokazuju rezultati novogodišnjeg istraživanja "Politike" i agencije Faktor Plus.

Posle Putina, koji je dobio 57 posto glasova, prema tom istraživanju uz mogućnost više odgovora, slede kineski predsednik Si Đinping sa 36 odsto, nemačka kancelarka Angela Merkel sa 30 i predsednik SAD Donald Tramp sa 23 posto glasova.

Na pitanje kojim putem Srbija treba da ide, 36 posto učesnika u istraživanju je navelo da treba sarađivati i sa zapadom i sa istokom, 30 odsto da treba nastaviti ka EU, 21 posto da se treba okrenuti Rusiji, dok je 10 posto za politiku neutralnosti i oslanjanja na sopstvene snage.

Istraživanja je sprovedeno od 17. do 26. decembra, na uzorku od 1.250 ispitanika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Faktor Plus: Putinu najviše poverenja među liderima

Izvor: B92, 03.Jan.2019

Beograd -- Predsednik Rusije je svetski lider u koga građani Srbije imaju najviše poverenja, pokazuju rezultati istraživanja "Politike" i agencije Faktor Plus...Posle Putina, koji je dobio 57 posto glasova, prema tom istraživaju uz mogućnost više odgovora, slede kineski predsednik Si Đinping sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.