Izvor: RTS, 15.Apr.2021, 09:02

Kada, koliko i kome država uplaćuje novac – detaljno objašnjenje ministra finansija

Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS. Prijava punoletnih građana za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila, a ministar finansija je naveo da penzioneri ne moraju da se prijavljuju. Za pomoć ne moraju da se prijavljuju ni građani na Kosova i Metohije, pošto je Kancelarija za KiM napravila evidenciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se na rebalans budžeta u aprilu ide iz dva razloga – ublažavanje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa i povećan broj kapitalnih investicija, ali i zbog nastavka izgradnje zdravstvene infrastrukture.

Mali je istakao da će Vlada danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i da će se svakog meseca isplaćivati neki vid pomoći građanima.
"Prva je pomoć za nezaposlene. Mi idemo sa pomoći od 60 evra za sve one koji su na današnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ta pomoć biće isplaćena u junu", kazao je Mali tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.
Kada će se isplaćivati pomoćMali je pokazao i grafikon koji prikazuje kako će se podrška građanima i privredi isplaćivati od aprila do novembra.
U aprilu je već isplaćena polovina minimalne zarade za zaposlene, a isto toliko će biti isplaćeno i u maju i junu.
Po 600 evra po autobusu država će isplatiti prevoznicima od aprila do septembra. Osim toga, gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.
U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.
"Svakog meseca ove godine pokrivamo neku vrstu pomoći za naše sugrađane. Dakle, ogromna, ogromna pomoć države u ovim uslovima pandemije koronavirusa. Mislim da je to dobro, to je dobro za potrošnju, to je dobro za optimizam. Dobro je da građani vide da država stoji iza njih u uslovima ove pandemije", istakao je Mali i naglasio da danas počinje i kampanja za pomoć građanima.
Prijava građana počinje 28. aprila, od 5. maja preko kol-centraMinistar finansija je da prijava građana počinje 28. aprila i da će trajati do 15. maja, a da će 5. maja krenuti prijava preko kol-centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine.
"Prošle godine se prijavilo 4.350.000 građana plus oni koji dobijaju direktno. Dakle, penzioneri se ne prijavljuju. Oni koji dobijaju socijalnu pomoć, takođe se ne prijavljuju. Negde oko 6,2 miliona naših sugrađana je primilo pomoć od 100 evra. Očekujem veliki odziv i ove godine", naglasio je Mali.
Za građane na KiM po 100 evra, nezaposleni dobijaju 200 evra Rekao je da će se odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji.
"Sto evra za sve one koji žive tamo, uključujući i decu, 200 evra za one koji su nezaposleni. To je pomoć koja će biti isplaćena u maju. Danas takođe ide odluka Vlade i to je važna vest za sve – dve pune minimalne zarade ćemo izdvojiti za zaposlene u turizmu, u ugostiteljstvu", kazao je Mali i dodao da će svako od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra.
Istakao je da građani koji žive na Kosovu i Metohiji ne moraju da se registruju i da se svi nalaze u evidenciji Kancelarije za KiM.
Ministar finansija je naglasio da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici.
Treći paket podrške vredan 257 milijardi dinara Ministar finansija je istakao da je treći paket podrške mera privredi i građanima vredan 257 milijardi dinara. 
"To je negde oko 4,3 odsto našeg BDP-a. Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara. Sada smo sa ova tri paketa pomoći negde na 17,2, 17,3 odsto našeg BDP-a", rekao je Mali.
Naveo je da "nema mnogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju" i dodao da se treći paket mera već i sprovodi i da je polovina minimalne zarade već isplaćena za 1.120.000 građana.
"Uzmi račun i pobedi" uz veći nagradni fond od 15. maja Govoreći o nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", Siniša Mali je rekao da će Vlada danas odlučivati i o nastavku te nagradne igre i da će prvo kolo krenuti 15. maja.
"Pozivam sve građane Srbije da učestvuju u toj nagradnoj igri. Svi fiskalni računi od 1. aprila pa od danas. Svako ko od danas pošalje kovertu, koverta će ući u onaj veliki bazen", kazao je Mali.
Naglasio je da će nagradni fond biti veći nego prošle godine i da će se dodeljivati 16 stanova i 60 automobila "fijat 500L".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Vlada Srbije će danas odlučivati o pomoći građanima i privredi

Izvor: Danas, 15.Apr.2021

Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS, i najavio da će se tokom aprila ići na rebalans budžeta.

Nastavak na Danas...

POMOĆ GRAĐANIMA I PRIVREDI: Kada, koliko i kome ide DRŽAVNI NOVAC

Izvor: OkRadio.rs, 15.Apr.2021

Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS. Prijava punoletnih građana za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila, a ministar finansija je naveo da...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.