Kacin pozvao Savet da odredi datum za početak pregovora

Izvor: Press, 17.Apr.2013, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin pozvao Savet da odredi datum za početak pregovora

"Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova koji je u toku doneti rezultate do kraja nedelje. Proboj bi imao dalekosežne posledice za evropske integracije obe zemlje i zapadnog Balkana u celini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona", naveo je Kacin na plenarnoj sednici EP o izveštaju o napretku Srbije.
"Nadam se da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja nedelje."
Normalizacija odnosa Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je, prema njegovim rečima, politički imperativ, a lideri dveju strana treba da svu energiju i vreme posvete procesu reformi, jačanju vladavine prava i ekonomskom razvoju.
"Srpski i kosovski lideri su s pravom istakli da normalizaciju njihovih odnosa ne treba posmatrati isključivo kroz prizmu procesa pristupanja. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je u najboljem zajedničkom interesu Srbije i Kosova. Želeo bih da pozdravim ovo javno priznanje da EU ne nameće normalizaciju odnosa", rekao je Kacin.
On je u izveštaju ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU i pozvao je Savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU pošto je to, kako je naglasio, u interesu i Srbije i Evrope.
Kacin se dotakao i pitanja autonomije Vojvodine, primetivši da je u poslednje vreme povećana politička napetost između centralnih i pokrajinskih organa u pogledu nadležnosti Vojvodine i pozvao je sve aktere, a posebno one u Beogradu, da spuste ton rasprave.
"Pravno i političko rešenje za autonomiju Vojvodine ne treba da se raspravlja na ulici, već kroz normalan demokratski i institucionalni okvir koji će obezbediti da se priznaju ekonomske i istorijske specifičnosti Vojvodine", kazao je on.
Ukazujući na ključni značaj reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Kacin je ocenio da će "ključni test vladavine prava u Srbiji biti i istraga o političkoj pozadini atentata na premijera Zorana Ðinđića, kao i privođenje pravdi odgovornih za ubistva novinara 1990-ih godina".
Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji se, takođe, obratio poslanicima u EP, ocenio je da je Kacinov izveštaj sveobuhvatan i da dobro odražava napredak Srbije.
"Ponovo smo došli do prelomne tačke. Nadam se da Priština i Beograd mogu da postignu nove rezultate u dijalogu i da će se on okončati jasnim sporazumom, u interesu Srbije i Kosova, kao i njihovih građana, Balkana i same EU", rekao je File.
Evropski komesar je, takođe, naglasio podršku hrabrim potezima srpske vlade u naporima da se postigne rešenje.
EP će o izveštaju glasati sutra.
(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.