Kacin: I kandidatura i datum, ali prvo Kosovo

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: I kandidatura i datum, ali prvo Kosovo

Srbija bi osim statusa kandidata trebalo što pre da dobije i datum početka pregovora, ali mora da reši pitanje Kosova da bi ostvarila napredak, rekao izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Izvestilac Evropksog parlamenta Jelko Kacin izjavio je danas u Beogradu da bi Srbija, osim statusa kandidata, trebalo što pre da dobije i datum početka pregovora, ali i ponovio da mora da reši pitanje Kosova da bi ostvarila napredak u evropskim integracijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Ðelić: Najslabija podrška EU od 5. oktobra

Dežer: Srbija napredovala, problema još ima

Austrija: Srbija zaslužuje status kandidata

Prema njegovim rečima, nemačka kancelarka Angela Merkel nije nedavno Srbiji postavila nove uslove na putu ka EU, već je samo tumačila postojeće.

On je pozdravio napore srpskih zvaničnika da se kroz dijalog nađe trajno rešenje za Kosovo i istakao da “Beograd mora da objasni srpskoj zajednici na Kosovu da niko ne traži da oni napuste pokrajinu”.

Kfor i Euleks su tu da uvedu vladavanu prava i neće odustati od toga, rekao je Kacin na ekonomskom samitu EU i Srbija i dodao da sporazum Beograda i Pristine o carinskom pečatu mora biti sprovodljiv, a ne da ostane mrtvo slovo na papiru zbog čega bi najvehu štetu imali građani.

Prema njegovim rečima, izlazak iz dijaloga “nanosi bol srpskoj zajednici na Kosovu” i to je “pogrešan postupak u trenutku kada je Srbija nadomak statusa kandidata”.

Kacin je dodao da Vlada Srbije mora da omogući učestvovanje Kosova na regionalnim forumima, konferencijma.

Osvrnuvši se na dosadašnji napredak Srbije na putu u EU on je kazao da je Srbija mnogo učinila protekle tri godine, ali da je velika ekonomska kriza pogodila i Srbiju i region pa je to razlog manje podrške građana evropkim integracijama.

On je naglasio i da Srbija mora da bude odlučna u borbi protiv korupcije i ostarivanju ljudskih prava, da se pravično sprovede proces restitucije.

Kacin je ponovio da žali što je otkazan gej prajd u Srbiji i da su time ugrožena ljudska prava.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: nema napretka bez rešenja na severu Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Okt.2011

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izrazio je danas žaljenje zbog zabrane Parade ponosa i ocenio da zemlja koja hoće u EU mora da obezbedi ispunjenje svih ustavom zagarantovanih prava svojim građanima. Na ekonomskom samitu u Beogradu Kacin je ocenio da je zabranom Parade ponosa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kacin: I kandidatura i datum, ali prvo Kosovo

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Okt.2011

BEOGRAD -Izvjestilac Evropksog parlamenta Jelko Kacin izjavio je danas u Beogradu da bi Srbija, osim statusa kandidata, trebalo što prije da dobije i datum početka pregovora, ali i ponovio da mora da riješi pitanje Kosova da bi ostvarila napredak u evropskim integracijama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.