Kacin: Carinski pečati, važan korak

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Carinski pečati, važan korak

Beograd -- Postizanje dogovora o carinskim pečatima Kosova i katastru predstavlja veliki korak napred u odnosima Beograda i Prištine, ocenio Jelko Kacin.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u izjavi medijima dodaje da "buduće, evropske i prijateljske odnose Srbije i Kosova treba graditi na zdravim temeljima ekonomske saradnje i trgovine, koja je u najboljem, obostranom interesu Srbije i Kosova i interesu šireg regiona Zapadnog Balkana".

Prema njegovim rečima, situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na severnom Kosovu ne sme i neće umanjiti značaj postignutog sporazuma, jer se postignutim dogovorom otvaraju vrata za velike pomake u regionalnoj saradnji, koja je ključ uspeha u evropskim integracijama.

"Želeo bih da vidim da drugi akteri u regionu takođe pokažu spremnost za važne dogovore. U ovom trenutku tu pre svega mislim na pitanje Nacrta zakona o obrazovanju u Crnoj Gori oko koga se mora postići dogovor što pre kako bi se stvorila politička klima za usvajanje preostalih zakona sa evropske agende. Vreme do zaključivanja izrade izveštaja Evropske komisije ističe brzo i zato su potrebni odlučni koraci i značajni kompromisi", navodi Kacin u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetimo, na šestoj rundi razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu postignut je sporazum o carinskom pečatu i katastrima. Prema sporazumu o carinskom pečatu, na njemu će pisati "Carina Kosova" bez ikakvih drugih oznaka vezanih za vlast u Prištini, dok su se, kada je reč o dogovoru o katastarskim knjigama, obe delegacije saglasile da se uspostavi potpuno pouzdan katastar na Kosovu da bi se zaštitila legitimna prava ljudi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.