KURTI TRENUTNO IZVODI LOV NA SRBE Stravično upozorenje stručnjaka - nema naznaka da će stati

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 11:56

"KURTI TRENUTNO IZVODI LOV NA SRBE" Stravično upozorenje stručnjaka - nema naznaka da će stati

Kurti nema nameru da stane, ali ni međunarodna zajednica hoće da krene u realizaciju reči.

Trojici kosovskih specijalaca, koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije 14. juna i protiv kojih je Viši sud u Kraljevu potvrdio optužnicu, ukinut je pritvor i oni su se vratili na teritoriju Kosova i Metohije.

Odluku vlasti da se oni brane sa slobode pozdravio je premijer Mađarske Viktor Orban, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Aleksandar Vučić zatražio je, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, puštanje na slobodu svih uhapšenih kosovskih Srba.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da moraju da budu organizovani novi izbori na severu Kosova i Metohije.

Gosti "Redakcije" koji su analizirali trenutna zbivanja na KiM BILI su Nemanja Zavišić, iz Centra za društvenu stabilnost i Ljubomir Marić, narodni poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije.

Marić je rekao da se naša policija ponašala profesionalno, a da su s druge strane naši bili isprebijani maltene nasmrt.

- Nije na nama da komentarišemo odluke pravosudnih organa Republike Srbije. Mi smo ozbiljna država, pravosuđe je nezavisno i nema nikakve veze za izvršnom vlasti. Naša policija prilikom hapšenja i pritvora ponašala se izuzetno profesionalno prema licima koja su izvršila nezakonit akt. Dakle, upali su gotovo dva kilometara unutar teritorije Centralne Srbije. Međutim, i kroz jučerašnje snimke, može da se vidi da su ih tretirali na profesionalan način i da im ništa ne nedostaje. S druge strane, u isto vreme imamo Miluna Milenkovića Luneta, koji je apsolutno isprebijan do predsmrt u jednom katastrofalnom stanju - započeo je Marić, pa nastavio:

- Videćemo kako će sve to izlgedati. S jedne strane imate ozbiljnu državu, ozbiljan način tretiranja stanja na terenu. Albin Kurti trenutno izvodi lov na Srbe. S jedne strane imate lica koja su bila naoružana na teritoriji Centralne Srbije, a s druge politička hapšenja Srba samo jer su Srbi i žive na KiM.

Zavišić je rekao da ne vidi signale da Kurti ima nameru da stane, ali ni da međunarodna zajednica hoće da krene u realizaciju reči.

- Nažalost, mislim da je realno očekivati da će još Srba biti uhapšeno na KiM. Ne vidim niti jedan signal da je Albin Kurti spreman da stane, kao što ne vidim ni jedan signal međunarodne zajednice da pređu sa reči na dela. Apsolutno sam siguran da Kurti ovo što radi ne radi sam. Te priče da je on samostalan i da američka politika ne može da ga obuzda mi nije realna. Smatram da ima podršku kompletnog ili makar pojedinih struktura političkog Zapada. Tako će biti sve dok SAD ne povuče crvenu liniju i kaže da je dosta - rekao je Zavišić, pa se osvrnuo na to ko će da brani naš narod:

- Po Rezoluciji 1244, KFOR je jedina oružana sila na KiM koja je dobila mandat, odnosno poverenje Saveta bezbednosti UN, da se brine o miru i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Njihov zadatak je da brane imovinu i građane u južnoj srpskoj pokrajini. Nažalost, činjenica je da KFOR nije spreman da izvrši svoj mandat. Zahtev koji su predsednik Srbije i Vlada uputili komandantu KFORA-a za povratak do 100 naših bezbednosnih snaga, odnosno naše policije na KiM. Međutim, naš zahtev je za Badnje veče formalno odbijen. KFOR je naveo da za time nema potrebe.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.