Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 08:17

KURTI POKREĆE PROGON SRPSKOG NARODA? Prištinski režim novim potezima želi da uništi Srbe na Kosovu

Kurtijev režim, kako stvari stoje, izgleda da je odlučio da redom hapsi i pokreće prijave protiv učesnika mirnih protesta srpskih građana na severu Kosova i Metohije!

Na to ukazuju srpski advokati iz naše pokrajine, vođeni činjenicom da su tokom protesta građana u Zvečanu 29. maja uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, a protiv B. L. (37) pokrenut i postupak posle višesatnog saslušanja u južnom delu Mitrovice, iako je pušten da se brani sa slobode. I njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se prema rečima advokata Ljubomira Pantovića,

stavljaju na teret krivična dela u vezi sa dešavanjima 29. maja.

- U slučaju mog klijenta sa sigurnošću mogu da kažem da ne postoji nijedan dokaz za ono što mu se stavlja na teret, a tereti se za navodno ugrožavanje ustavnog poretka Kosova, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice, učestvovanje u krivičnom delu huliganizma, odnosno za učešće u protestu građana 29. maja - pojašnjava advokat Predrag Miljković, branilac Dušana Obrenovića.

On je, kako kaže Miljković, uhapšen pre početka sukoba građana sa pripadnicima Kfora koji su hteli da ih sklone sa ulice gde su do tada mirno protestovali. I dok ističe da se on nalazi u pritvoru u Gnjilanu i da se fizički oporavlja od povreda koje su mu zadali pripadnici tzv. specijalne kosovske policije teškim batinanjem, Miljković ističe da ukoliko kosovsko tužilaštvo nastavi da funkcioniše po pomenutom principu, može na taj način da uhapsi na stotine Srba sa Kosova i Metohije.

- Odnos pravosudnih organa Kosova prema srpskom narodu je pokazatelj da živimo u getu u 21. veku. Jer, podizanje optužnica i pokretanje istraga protiv Srba koji učestvuju na mirnim protestima ili su učestvovali na barikadama zbog ugroženih ljudskih prava je zapravo pokazatelj da prištinske vlasti uz pomoć kosovske policije i pravosuđa sprovode čist progon našeg naroda. Time stvaraju još veći strah među ljudima da se ne usuđuju da pređu administrativne prelaze jer ne znaju ko može biti uhapšen - opominju i ostali advokati, branioci Srba. Apeluju na predstavnike međunarodne zajednice da zaustave svojevrsnu hajku kosovskog pravosuđa na Srbe protiv kojih, kako naglašavaju, stalno prave nekakve spiskove, bilo da su počinili navodne ratne zločine ili da su učesnici barikada ili protesta.

U SELU Bosce u Kosovskoj Kamenici u četvrtak je uhapšen Srbin Mirko M., zajedno sa još dvoje Srba iz ovog mesta, koji su naknadno pušteni na slobodu. Iako je posle 24 časa u pritvoru oslobođen i Mirko M., njihovo privođenje, kako opominju iz Kancelarije za KiM, unelo je ogromno uznemirenje u ovo srpsko selo u Kosovskom Pomoravlju. - Ulazak u srpsko selo naoružanih policijskih pripadnika i privođenje grupe Srba nesumnjivo je vid zastrašivanja - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.