KURTI NEĆE NI DA ČUJE ZA VAŠINGTONSKI SPORAZUM! Skandalozni zahtevi kosovskog premijera, traži ono što NIKADA neće dobiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 20:40

KURTI NEĆE NI DA ČUJE ZA VAŠINGTONSKI SPORAZUM! Skandalozni zahtevi kosovskog premijera, traži ono što NIKADA neće dobiti

Kurti je ukazao a je njegova obaveza da "štiti nezavisnost Kosova" i da Kosovo podržava dijalog, navodeći četiri principa.

Kosovski premijer Aljbin Kurti održao je pred poslanicima u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta govor o principima koje treba slediti u dijalogu i istakao da Kosovo za pregovaračkim stolom sedi ravnopravno sa Srbijom, prenosi Gazeta ekspres.

- Mi smo za dijalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali za dobro pripremljen dijalog sa principima. Prvo je prihvatanje stvarnosti, nezavisnost Kosova zasnovana na Ahtisarijevom paketu predstavljala je kompromis, otvaranje ovog paketa značilo bi otvaranje liste želja i dovelo bi do neželjenih posledica. Drugi princip je da Srbija mora da prihvati istinu i zločine i genocid koji je počinila zbog kojih je NATO morao da bombarduje beogradski režim. Ćak ni posle rata na Kosovu, nova vlada u Srbiji nije se ogradila od Miloševića. Treći princip je jednakost predstavnika, mi jednako sedimo za svakim stolom, Kosovo nije pitanje, već strana u dijalogu, to se mora razumeti pre svakog sastanka - rekao je Kurti.

Četvrti princip koji je Kurti naveo jeste da građani moraju da imaju krajnju korist od dijaloga, a ne da on služi za "spasavanje reputacije i karijera političara".

Kurti je istakao je da je, sem nasleđenih dugovanja i ratne odštete, prvo pitanje koje će biti rešavano u pregovorima sa Srbijom, sudbina nestalih.

- A ako ne napredujemo u toj temi, teško da možemo napredovati u drugim oblastima - poručio je Kurti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kurti: Beograd nas optužuje za veliku Albaniju, a želi da napravi veliku Srbiju

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2021

Kosovski premijer Aljbin Kurti je pred evropskim odborom za spoljne poslove u Briselu, odgovarao i na pitanja o tzv. velikoj Albaniji, kazavši da su to optužbe iz Srbije dok ona zapravo pravi veliku Srbiju, kao i da su raspad Jugoslavije i Sovjetskog Saveza slični, jer su Srbija i Rusija ostale „raštrkane...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.