KURTI JE KRENUO U LOV NA SRBE POVRATNIKE Beograd poslao jasnu poruku povodom novog iživljavanja lažne države

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2023, 19:45

"KURTI JE KRENUO U LOV NA SRBE POVRATNIKE" Beograd poslao jasnu poruku povodom novog iživljavanja lažne države

Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala advokata koji će zastupati Zarića pred prištinskim pravosuđem.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saoštila je danas da je hapšenjem još jednog Srbina u opštini Istok jasno da je Aljbin Kurti, sa njegovom policijom, krenuo u lov na Srbe povratnike, kako bi ih odvratio od povratka i mirnog suživota.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Još jedan Srbin, povratnik u opštinu Istok, uhapšen je danas u svom selu, u ovom mestu. Reč je o Žarku Zariću koji je s kućnog praga odveden, pod optužbom za navodni ratni zločin u selu Ljubožda - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaju da se Zarić 2017. godine vratio u svoje rodno selo i da od tada nije napuštao Kosovo.

- Očigledno je Aljbin Kurti sa svojom policijom krenuo u lov na Srbe povratnike, kako bi ih strahom i lažnim optužbama odvratio od povratka i mirnog suživota na njihovim vekovnim ognjištima - poručuju iz Kancelarije za KiM.

Podsećaju da je Žarko drugi Srbin iz Istoka koji je u poslednja 24 sata uhapšen pod "naprasnim optužbama" za ratni zločin, nakon što je sinoć uhapšen i Momir Pantić, interno raseljeno lice iz Istoka.

- Posle ovakvih politički motivisanih hapšenja, jasno je zbog čega je stopa povratka proteranih i raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju najmanja u jednom postkonfliktnom području - ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala je advokata koji će zastupati Zarića pred prištinskim pravosuđem.

- O ovim nameštenim hapšenjima obavestićemo i sve međunarodne predstavnike - dodaju iz Kancelarije za KiM.

Zarić je, inače, u februaru 2020. godine priveden, ali je nakon saslušanja pred Specijalnim tužilaštvom u Prištini u svojstvu svedoka pušten i nije optužen za ratni zločin, pa se vratio u svoje selo.

Tada je ispričao da su po njega ujutru, kod crkve u Ljuboždi došla dva inspektora u civilu i jedan kosovski policajac koji ga je, kako je opisao, drsko ugurao u automobil.

U Specijalnom tužilaštvu Kosova saslušavan je u svojstvu svedoka o dešavanjima tokom 1998. i 1999. godine u selu Dobruša kod Istoka. Ispričao je da je potpisao izjavu, te da nije bilo maltretiranja i da su službenici bili korektni prema njemu.

U selu Ljubožda do dolaska Kfora i Unmika na Kosovo 1999. godine živelo je oko 40 srpskih porodica, koje su se nakon toga iselile u centralnu Srbiju.

Podsetimo, sinoć je uhapšen i Momir Pantić na kog je inače 2012. godine pucano, i tada je Pantić zadobio prostrelnu ranu leve nadlaktice i imao posekotinu na nosu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.