KOSOVSKI INAT! Evo šta simbolizuje CRVENI BOŽUR na Vidovdan - za Srbe on je više od cveta, čuvar Kosova, braka i žene

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 16:41

KOSOVSKI INAT! Evo šta simbolizuje CRVENI BOŽUR na Vidovdan - za Srbe on je više od cveta, čuvar Kosova, braka i žene

Legenda govori da je kosovski božur iznikao na Gazimestanu posle boja sa Turcima 28. juna 1389. godine, iz krvi srpskih junaka.

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih, okruglih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već vekovima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma.

Prema verovanju u Srba, cvetovi božura su isključivo bili bele boje sve do bitke na Kosovu, kada su iz zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << natopljene krvlju kosovskih junaka nikli crveni božuri.

Zbog navodne lekovitosti kosovskog božura, koja nikada nije do kraja istražena, bio je pred istrebljenjem. Verovalo se da leči epilepsiju, pa je zbog pohlepe i lakovernosti nemilosrdno čupan iz korena.

Zemljište na kom rastu je krševito i ne deluje plodno, ali kosovskim božurima ne smeta da kao iz inata pokažu raskoš stabla i cvetova i purpurno crvene boje.

I danas raste kao endemska vrsta samo na tom mestu, a cveta u maju i junu.

Za ovaj prelepi i nama cvet sa posebnom simbolikom vezuje se puno toga.  Veruje se da koren božura privlači sreću, pa je poželjno gajiti ovaj cvet u svojoj bašti. Takođe, božur čuva i dom od zla. Osim što štiti porodicu i decu od negativne energije, za ovaj cvet se vezuje simbolika u ljubavnoj magiji.

 Kinesko verovanje opisuje božur kao cvet koji pozitivno utiče na harmoničan brak žene i muškarca.

Koren božura u narodnoj medicini korišćen je za lečenje grčeva i to epileptičnih, kao i grčeva mokraćne bešike i bubrega, menstrualnih i grčeva kod dece, neuralgije, epilepsije, bronhijalne astme, bolesti jetre-žutice, hormonskih tegoba kod žena za vreme ciklusa...

UPOZORENJE: Cela biljka je otrovna a naročito cvet, pa se preporučuje veliki oprez prilikom branja. Alkaloid peregrinin, kojeg najviše ima u cvetu, izaziva simptome trovanja: glavobolju, tegobe s gutanjem hrane i pljuvačke, jake grčeve, nadražaj creva, poremećaj vida i neosetljivost nogu. Božur u trudnoći treba izbegavati u svakom obliku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.