KOSOVO MORA DA FORMIRA ZSO Američki ambasador uputio poruku Kurtiju - Žele Srbiju da izbace iz priče?

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jan.2023, 20:47

"KOSOVO MORA DA FORMIRA ZSO" Američki ambasador uputio poruku Kurtiju - Žele Srbiju da izbace iz priče?

Da li je ovo plan Amerike i Lažne države?

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer poručio je danas nakon sastanka u abasadi SAD u Prištini da je osnivanje Zajednice srpskih opština hitna i važna stvar i dodao da su SAD jasno stavile do znanja da ''ne podržavaju nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova'', ili koji ''ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter''.     

Hovenijer je nakon sastanka o formiranju ZSO rekao da SAD očekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ''Kosovo ispuni svoje obaveze'', preneo je portal Reporteri. 

Na sastanku su učestvovali predstavnici kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani, predstavnici dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, kao i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca. 

Ministar za zajednice u vladi tzv. Kosova Nenad Rašić takođe je prisustvovao sastanku, a Aljbin Kurti je rekao da nije bio pozvan na sastanak. 

Ministarska spoljnih poslova Donika Gervala rekla je nakon sastanka da treba odbaciti svaki model ZSO koji "omogućava Srbiji da podriva suverenitet Kosova". 

- Model koji omogućava Srbiji podrivanje suvereniteta Kosova moraju da odbace svi oni koji imaju za cilj trajni mir i dobrosusedske odnose u regionu -  napisala je Gervala na  Tviteru. 

Rašić je nakon sastanka ocenio da postoji potencijal za dalje razgovore. 

 - Bilo je replika i različitih mišljenja, ali generalno mislim da je kvalitet razgovora bio na visokom nivou - rekao je on. 

Dodao je da su učesnici sastanka bili ''relevantni sagovornici'', kao i da se ne mogu zanemariti dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine.     

Predstavnica nevladine organizacije Nova društvena inicijativa Milica Andrić-Rakić rekla je da se razgovaralo o tri teme: kako će funkcionisati ZSO, kakve usluge će nuditi i kako će funkcionisati u okviru pravnog sistema Kosova. 

- Učesnici su izneli različite stavove, govorilo je oko 25 ljudi. Očigledno, na kraju nismo došli do jedinstvenog stava - rekla je Andrić-Rakić. 

Učesnik sastanka iz organizacija civilnog društva koji je, kako prenosi portal Reporteri, želeo da ostane anoniman rekao je da je najvažnije da se ''sve vreme samo govorilo o ZSO u okviru Ustava Kosova i odluke Ustavnog suda'' i dodao da je sastanak protekao u konstruktivnom duhu, ali da su ''dominirali veoma suprotni stavovi''.    

'- U prvom delu sastanka govorili su uglavnom predstavnici srpske zajednice. Diskusija je bila sadržajna, u smislu da se razgovaralo o pravima koja proističu iz Ahtisarijevog plana, koje su prepreke u njihovom ostvarivanju i šta može biti bolje - rekao je on. 

Opoziciona Demokratska partija Kosova saopštila je nakon sastanka da podržava i ohrabruje vladu u Prištini da postigne sveobuhvatni sporazum sa Beogradom. 

 - Demokratska partija Kosova ceni posvećenost SAD u svim najvažnijim fazama Kosova, od oslobođenja, nezavisnosti do izgradnje države. Shodno tome, pružamo podršku i ohrabrujemo vladu da postigne sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, pravno i međunarodno obavezujući, sa uzajamnim priznavanjem u središtu - navodi se u saopštenju. 

Potpredsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio da potpuno podržava proces dijaloga uz posredovanje EU i uz puno učešće SAD. 

On je naglasio da stavovi njegove stranke u vezi sa konačnim sporazumom sa Srbijom, koji će biti pravno obavezujući i sa uzajamnim priznanjem u središtu, ostaju nepromenjeni, prenosi portal Reporteri. 

- Što se tiče ZSO, Demokratski savez Kosova smatra da je to pitanje nadležnosti i ustavne odgovornosti institucija Republike Kosovo, pre svega vlade - napisao je Haziri na svom nalogu na Fejsbuku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.