KOSOVO JE KOLEVKA SRPSTVA! Glavni izraelski medij objavio BRUTALAN TEKST, kakvo PONIŽENJE za lažnu državu

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 19:27

KOSOVO JE KOLEVKA SRPSTVA! Glavni izraelski medij objavio BRUTALAN TEKST, kakvo PONIŽENJE za lažnu državu

Podsećaju da već dve godine nijedna država nije priznala tzv. Kosovo.

U tekstu u Džeruzalem Postu navodi se da Izrael podržava neposredne pregovore Beograda i Prištine i rešenje koje bi trebalo da bude rezultat kompromisa.

Uz ocenu da se radi o principijelnom izraelskom stavu o pitanju okupirane srpske pokrajine koje nije samo rezultat razboritog izraelskog pristupa, već i afirmacije politike zasnovane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na najvišim principima u spoljnim odnosima i međunarodnom pravu.

- Slično kao i Izrael, i mnoge druge države u svetu, uključujući pet članica EU - Grčku, Kipar, Rumuniju, Slovačku i Španiju - protive se jednostranoj secesiji (tzv.) Kosova. Baš kao Izrael, ni jedna od ovih zemalja nije mogla prihvatiti pristrasno i jednostrano rešenje, koje stvara presedan i krši međunarodno pravo.

U tekstu koji objavljuje Džeruzalem Post podseća se da u poslednje dve godine, nijedna vlada nije priznala lažnu državu. Naprotiv, 18 zemalja je povuklo ili obustavilo priznavanje.

- To jasno pokazuje problematično pitanje statusa (tzv.) Kosova i opadajući trend ka podršci stava kosovskih Albanaca. Danas je manje od polovine članica UN-a uspostavilo odnose sa Prištinom. Nedavni glasovi u raznim međunarodnim organizacijama o članstvu (tzv.) Kosova završili su pogubno za njih - navodi se u tekstu.

Autor pita koliko su Izraelci spremni da prihvate katastrofalno prisilno rešenje nad svetim gradom Jerusalimom?

- Čak su i oni koji su spremni na kompromis odlučni da bi ustupke trebalo ostvariti u završnoj fazi neposrednih pregovora dveju strana političkog spora, čime su u skladu sa osnovnim pravnim načelima. Slično tome, Kosovo i Metohija su kolevka srpskog nacionalnog identiteta. Njeni manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i Gračanica spadaju u srednjovekovne žive čuvare srpske duhovne, kulturne i istorijske baštine - ističe autor.

Istovremeno kritikuje Akri Cipu zbog teksta "Nova izraelska vlada bi konačno trebalo da prizna (tzv.) Kosovo", objavljenom takođe u Jerusalem Postu, 23. maja 2020. godine, upozoravajući da su jevrejski narod i njihova jedina država, država Izrael, decenijama patili od manipulativnog i zlonamernog neprijateljskog izveštavanja.

Izraelska konstelacija sporova i, nažalost, čak konfliktnih odnosa sa nekim zemljama - ne samo u regionu - zahteva čvrsto protivljenje bilo kakvom rešenju koje uključuje prisilu i preduslove, čime se uspostavlja štetni presedan koji bi sutra mogao da se koristi protiv samog Izraela, navodi se između ostalog u autorskom tekstu počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića u Džeruzalem Postu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.