KFOR uspostavio kontrolu nad granicom na severnom Kosovu.

Izvor: Southeast European Times, 29.Jul.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR uspostavio kontrolu nad granicom na severnom Kosovu.

Granični prelazi proglašeni zabranjenim vojnim zonama.

29/07/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times u Mitrovici – 29.7. 2011.

Američki vojnici iz sastava KFOR-a rasporedili su se na severnoj granici Kosova u četvrtak (28. jula) i obezbedili područje oko Kapije 1 na Jarinju, dok su nemački vojnici preuzeli kontrolu nad Kapijom 31 kod Brnjaka.

Komandant KFOR-a, general Erhard Buler, izdao je naređenje da se preuzme kontrola nad >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << granicom pošto je više od 50 maskiranih muškaraca, kako se tvrdi, naoružanih Srba, zapalilo Kapiju 1.

Buler je dva prelaza proglasio zabranjenom vojnom zonom i odobrio korišćenje bojeve municije radi zaštite vojnika KFOR-a, civila i imovine.

„Ne mogu da isključim mogućnost da će ponovo pokušati, ali naravno, obe kapije su proglašene zabranjenom vojnom zonom i pravila angažovanja su veoma jasna“, izjavio je Buler za Rojters.

KFOR je saopštio da postoje „potvrđeni izveštaji o ispaljenim hicima na ljudstvo KFOR-a u blizini“ za vreme incidenta u Jarinju.

Buler je dodao da se lica kojima nije dozvoljeno da rade na prelazima ili da preko njih prolaze ne smeju nalaziti u njihovoj blizini.

Glavni pregovarač Srbije Borko Stefanović uzvratio je da KFOR postupa izvan Rezolucije 1244.

Srpska vlada objavila je saopštenje u kome se kaže da cilj zauzimanja Jarinja i Brnjaka „nije uspostavljanje reda i mira, već nasilno nametanje promene čitave realnosti na severu pokrajine, čak i po cenu ljudskih života“.

Dolaskom KFOR-a na granicu, kosovska vlada saopštila je u četvrtak da je situacija u potpunosti pod kontrolom, ali da je i dalje napeta.

Premijer Hašim Tači obratio se naciji u televizijskom govoru, u kom je osudio srpske napade i optužio Beograd da ih je naredio i finansirao.

„Te akte nasilja naredile su, koordinirale i predvodile najviše političke strukture u srpskoj vlasti. To zaista nije dobro.“

Tači je građanima obećao da neće biti povlačenja i da vlada neće dozvoliti podelu severnog Kosova.

Analitičari, međutim, kažu da je Kosovo ušlo u do sada najteži period od proglašavanja nezavisnosti pre tri godine.

Situacija pokazuje nepostojanje regionalne stabilnosti i poverenja između Kosova i Srbije, kaže za SETimes Lumnije Gaši iz Kosovskog instituta za upravljanje i javnu politiku.

„Svima je jasno da status kvo na severnom Kosovu više nije održiv i da je potrebna akcija kako bi se promenila tamošnja konfliktna situacija“, kaže Gaši.

Profesor na studijama bezbednosti Abdulah Hajdari kaže za SETimes da je međunarodna zajednica zabrinuta i umorna od bezizlazne situacije na severnom Kosovu. U većini izjava zvaničnika EU, Evropske Komisije, Nemačke i Francuske ne osuđuje se akcija kosovske policije, već se kritikuje način na koji je planirana.

„Priština će nastaviti da raspoređuje policajce i carinike na severu, zato što se veruje da, ako odustane i povuče se, Kosovo će izgubiti svoj severni deo“, kaže on.

Kosovska ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari izjavila je za televiziju RTK da su kosovski carinici već raspoređeni i rade na Kapiji 31.

Napetost je porasla početkom nedelje, pošto su kosovske snage bezbednosti pokušale da preuzmu kontrolu nad nekoliko graničnih prelaza od srpske granične policije. Kosovo je optužilo srpsku policiju da nije sprovela recipročnu zabranu srpske robe koja ulazi na Kosovo, kao i da funkcioniše kao paralelna policija, koja prima naređenja iz Beograda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.