Jedinice KFOR održale vežbu Zlatna sablja 2023

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 11:45

Jedinice KFOR održale vežbu "Zlatna sablja 2023"

Komanda KFOR-a u Prištini saopštila je danas da su u kampu Novo Selo na Kosovu i Metohiji njihove jedinice održale vežbu "Zlatna sablja 2023".

"U pitanju je aktivnost usmerena ka testiranju procedura i spremnosti za brzo raspoređivanje snaga u slučaju potencijalno kriznog scenarija. Vežba je bila sprovedena da se testiraju procedure između različitih multinacionalnih jedinica koje čine kosovske snage, spremne da odgovore na različite situacije", navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << KFOR-a.

Dodaje se da su timovi za razbijanje mase i nereda, u bliskoj saradnji sa jedinicama Euleksa.

"Kroz jedan ovakav trening, KFOR održava visok nivo spremnosti svojih jedinica u koordinacionim merama između komandanata na različitim nivoima. Na teritoriji Kosova kontigent Kfor deluje u skladu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, sa ciljem da osigura bezbedno i sigurno okruženje, kao i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu", istakli su iz KFOR-a.

KFOR: Policija odgovorna za bezbednost tokom izbora, bićemo u pripravnosti

KFOR je saopštio da će za bezbednost tokom izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koji su zakazani za 23. april, biti zadužena kosovska policija, ali da će ta misija pratiti situaciju.

"KFOR nastavlja da prati situaciju i održava visok nivo spremnosti svojih jedinica da se suoče sa svakim mogućim scenarijom, očekujući da će institucije na Kosovu efikasno rešiti situaciju, rečeno je u KFOR-u za Gazetu ekpres.

KFOR je ponovio da misija koju predvodi NATO ostaje potpuno fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na KiM.

Izbori u četiri opštine na severu KiM zakazani su za 23. april.

Na njima neće učestvovati Srpska lista, koja je kao uslove za učešće na izborima iznela formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa severa KiM.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.