KBS uvek budan zbog baza srpske vojske

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 11:23

"KBS uvek budan zbog baza srpske vojske"

Priština -- Novi kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci očekuje da će kosovskapolicija moći da uđe i na sever KiM, i bez odobrenja Kfora.

Maćedonci je poručio da očekuje da će zabrana prisustva Kosovskih bezbednosnih snaga na severu bez prethodne saglasnosti komandanta Kfora, u skladu sa pismom Kosova i NATO iz 2013. godine, koje je i dalje na snazi, biti ukinuta nakon, kako je naveo, stvaranja novih uslova i novih političkih napora.

Maćedonci je u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za RTK naveo da je sever deo tzv. Kosova. "KBS će biti spremne da brane teritoriju zemlje kada to postane neophodno", rekao je on.

Ministar odbrane je, prenosi RTK, takođe "govorio o bazama koje Srbija ima u blizini Kosova" i koje KBS "drže budnima".

Rekao je da se KBS razvija prema planu koji je sačinjen u saradnji sa saveznicima.

On je takođe govorio i o budžetu koji je Vlada Kosova izdvojila za KBS, a koji je, prema njegovim rečima, povećan za 120 odsto.

"Ovaj budžet je očigledno uticao na povećanje vojnih kapaciteta, regrutaciju, nabavku vojne opreme... Do 2025. godine KBS će imati tri pešadijska puka usmerena na zaštitu zemlje", kaže Maćedonci.

Govorio i o fazama kroz koje je prošao, počevši od OVK, kojoj je pristupio sa 19 godina, gde je bio na mestu komandanta Prvog bataljona 153. brigade Lapske operativne zone.

"Osnova svega bila je OVK. Sve faze kroz koje sam prošao oblikovale su me" rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.