KARLA DEL PONTE OPTUŽUJE: Haradinaj je ZLOČINAC, krvave su mu ruke

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2017, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARLA DEL PONTE OPTUŽUJE: Haradinaj je ZLOČINAC, krvave su mu ruke

Karla Del Ponte optužila je komandanta OVK da su mu ruke krvave od užasnih zločina koji je počinio nad Srbima!

Biša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u knjizi memoara „ Gospođa tužiteljka“ do tančina opisuje tok istrage i podizanje optužnice za ratne zločine protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

U prvoj optužnici Haškog tribunala u njenom konačnom dopunjenom obliku od 2005. godine navodi se da je Haradinaj bio komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << OVK na najvećem delu zapadnog Kosova, području koje je OVK imenovao kao „Operativna zona Đukadin“, i da su pod njegovom komandom bili optuženi Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, kao i ostali pripadnici OVK.

Na samom početku sudskog proces u uvodnoj reči Del Ponteova se usredserdila na žrtve, na tela odbačenih na polju smrti oko Radonjićkog jezera i na strahove svedoka odbrane.

- Ovaj gospodar rata, njegov poručnik i i njegov zatvorski čuvar imaju okrvavljene ruke. I to krvlju nevinih civila, žrtava koje nisu podržale optužene ni ciljeve OVK. Pred vama su tri čoveka optužena za užasne i nasilne zločine ubistva, proterivanja, mučenja, silovanja, otmice, nasilnog zatvaranja i najokrutnijeg zlostavljanja- rekla je Del Ponteova.

Ona dalje navodi kao ogroman problem ubijanje i zlostavljanje svedoka i kao poseban privmer ističe ubistvo bivšeg člana OVK Tahira Zemaja , koji je na suđenju koje je vodio sud UNMNIK svedočio protiv Ramuševog brata Dauta.

-Tahir Zemaj, jedan od svedoka optužbe, ubijen je 4. januara 2003. pucnjima iz vozila u pokretu zajedno sa sinom i nećakom u najvećem gradu zapadnog Kosova, Peći. Druga dva svedoka optužbe na istom suđenju, Sadik Musaj i Ilir Selimaj, takođe su ubijeni -otkrila je u knjizi Del Ponteova.

Međutim, prema njenim rečima, samo osam dana nakon što je lokalna policija potpomognuta UNMIK pozvala svedoke Zemajevog ubistva neko je na zgradu UNMNIK ispalio protivavionsku raketu.

- Nakon toga su ubijena dvojica policajaca koji su istraživali Zemajevo ubistvo-otkrila je bivša Haška tužiteljka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.