Jovanović pisao Ketrin Ešton

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović pisao Ketrin Ešton

Beograd -- Lider LDP Čedomir Jovanović zatražio je u pismu Ketrin Ešton da Kosovo dobije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija datum za početak pregovora s EU

On to traži bez obzira na to da li će dogovor u Briselu biti postignut.

"Sada nam je potrebno ne samo brzo rešenje, nego i ono rešenje koje će izdržati test vremena i promeniti klimu u regionu, što je preduslov za trajni dogovor. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << insistiramo da, imajući u vidu sve ono što je do sada postignuto, Kosovo dobije SSP, a Srbija datum za početak pregovora", naveo je Jovanović u pismu, a saopšteno je iz LDP.

Jovanović je ocenio da je u ovom trenutku očigledno da je teret kosovskog problema, koji je stvaran generacijama i suviše težak, a predstavnici Beograda i Peištine "preslabi za dogovore koje EU od njih očekuje".

Međutim, kako je naveo, "devet rundi dijaloga su sada pokazatelj spremnosti obe strane da se dođe do prihvatljivog rešenja".

"Potrebno nam je održivo rešenje. U ovom trenutku i pored očiglednih pritisaka, predstavnici Beograda i Prištine, koji za rešenjem tragaju, ne mogu ga ponuditi bez velikih posledica. Zato je neophodno konsolidovati i kosovsko i srpsko društvo, učvrstiti one snage i na jednoj i na drugoj strani, koje iskreno žele dogovor i veruju u budućnost, koja bi bila drugačija od naše prošlosti prepune konflikta i krvavih sukoba", navodi se u pismu.

Jedini način da se dođe do održivog rešenja, kako je naveo Jovanović, jeste pružanje one podrške koju u ovom trenutku može da da isključivo EU.

"Potrebno je ojačati i Kosovo i Srbiju tako što će Kosovo dobiti SSP, a Srbija datum za početak pregovora sa EU, bez obzira na to da li će se dogovor postići ili ne", rekao je Jovanović.

On smatra da će se u novoj atmosferi bez pritiska rokovima koji ističu lakše doći do rešenja i "ono će biti mnogo kvalitetnije od svega što danas imamo pred sobom".

"Razgovori moraju biti nastavljeni u atmosferi u kojoj ni jedno ni drugo društvo te razgovore neće doživljavati kao drugi oblik međusobnog rata", naglasio je Jovanović.

On je u pismu Eštonovoj naveo da je LDP opoziciona stranka koja je godinama društvu ukazivala jedini put na kom ono može pronaći neki mir, a da danas na tom putu nisu usamljeni i naglasio da 23. april ne sme da bude dan u kome će trijumfovati "oni koji svoju sreću i budućnost vide jedino u rovovima u koje će ugurati i Srbe i Albance".

"EU je, kroz aktivno učešće u dijalogu, mnogo više od posrednika između Beograda i Prištine. Ona je, nažalost, jedino sidro za evropske snage i Kosova i Srbije", naveo je lider LDP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.