Jovanović: Interes Amerike da se što pre završi priča o Kosovu

Izvor: RTS, 20.Dec.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Interes Amerike da se što pre završi priča o Kosovu

Sjedinjene Američke Države ne kriju da im se žuri da se kosovsko pitanje reši, što Srbiji odgovara, jer će u tom slučaju morati da joj ponude više kako bi konačno rešenje bilo prihvatljivo i za Beograd, kaže diplomata Vladislav Jovanović.
"Onaj kome se žuri mora da ponudi više da bi to bilo prihvatljivo za drugu stranu. Do sada im se nije žurilo i mi smo bili izloženi pritisku da samo što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više isporučujemo", kaže Jovanović za Tanjug, komentarišući pisma koja je američki predsednik Donald Tramp poslao Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju.
Jovanović ocenjuje da bi SAD najviše volele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i to krunišu dolaskom najviših predstavnika Srbije i Kosova u Vašington, ali dodaje da je pitanje koliko je to ostvarljivo.
Imaju i plan B, kaže on, - da prihvate i prisustvo nekih drugih u donošenju konačne odluke i to bi moglo ličiti na novi tip dijaloga, neku vrstu međunarodne konferencije.
"Pitanje je da li će se to tako i službeno zvati. Ali i drugi zainteresovani za situaciju na Balkanu, kao što su Rusija, Kina, Turska, takođe su zemlje koje se na kraju moraju pitati, odnosno moraju se sagledati i njihovi interesi. Tako bi stvar mogla da se kreće u pravcu proširenja broja učesnika u dijalogu, ne u direktnom, ali u nadgledajućem smislu", rekao je Jovanović.
EU bi i dalje učestvovala u tom procesu, ne bi mogla da bude uklonjena jer je dobila nadležnost prenošenjem diskusije o Kosovu sa UN na EU, ali ne bi imala primarnu ulogu, a pojavila bi se i Rusija, ako ne u početnoj, onda u završnoj fazi, navodi diplomata.
"To je okvir koji sigurno je objektivniji i više odgovara Srbiji jer bi se čuli i glasovi drugih, kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije i koji su zainteresovani za sporazum koji je to stvarno, a ne diktat i nametanje rešenja sa zapada", naveo je Jovanović.
On je naveo da je interes Amerike i njihovih saveznika da se što pre završi priča o Kosovu tako što bi Srbija na neki način bila navedena na prihvatanje rešenja koje njima najviše odgovara, što je priznanje i ulazak Kosova u UN.
"To je želja, to je cilj, drugo je pitanje može li to da se ostvari jer imamo i interese Srbije koji nisu zanemarljivi", rekao je Jovanović i dodao da je pravo Srbije na suverenitet nad Kosovom veće i jače od prava takozvane države Kosovo na sopstveni suverenitet.
Jovanović dodaje da bi sporazum, ukoliko do njega dođe, morao u daleko većoj meri da uvaži interese i ciljeve države Srbije, a da je ono što se do sada preporučivalo i nudilo ni iz daleka nije bilo to.
Diplomata ističe i da je kompromis uravnoteženo davanje i dobijanje, bar približno, ukoliko ne potpuno, a da sve ispod toga nije kompromis, već nametanje rešenja.
Upitan kako bi taj kompromis konkretno mogao da izgleda u ovom slučaju, Jovanović kaže da bi rešenje moglo da bude podela teritorija, ako je potrebno i sa razmenom stanovništva.
To bi moglo da bude urađeno po primeru Grčke i Turske dvadesetih godina prošlog veka ili onako kako su se posle Drugog svetskog rata razmeštale manjinske zajednice Nemaca iz istočne Evrope.
"Zbog toga tada Evropa nije propala. To ni sada možda nije najbolji način, ali ako je potrebno trajno rešenje, ne treba bežati od takvih presedana u nedavnoj prošlosti koji su funkcionisali", ističe Jovanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jovanović:SAD se žuri da dođe do rešenja, Srbiji to odgovara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2018

Sjedinjene Američke Države ne kriju da im se žuri da se kosovsko pitanje reši, što Srbiji odgovara, jer će u tom slučaju morati da joj ponude više kako bi konačno rešenje bilo prihvatljivo i za Beograd, kaže diplomata Vladislav Jovanović..."Onaj kome se žuri mora da ponudi više da bi to...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.