Još 2 obolele osobe u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2020, 09:11

Još 2 obolele osobe u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su u poslednja 24 časa dve osobe u srpskim sredinama na KIM obolele od korona virusa.

Do sada je zabeleženo ukupno 38 obolelih, od kojih je jedna osoba preminula, naveo je Đurić na Instagramu.

U Zubinom Potoku danas je utvrđeno jedno novoobolelo lice, a pacijent je zbog lakše kliničke slike smešten u Studentski centar.

U Leposaviću je potvrđen novi slučaj obolevanja, reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je o radniku KBC KM, sa upalom oba plućna krila. Pacijent je zadržan na infektivnom odeljenju KBC KM.

Oboleli su iz opština Kosovska Mitrovica (20), Zvečan (10), Leposavić (4), Zubin Potok (3), Lipljan (1).

Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (12), Studentski centar Kosovska Mitrovica (19), KC Niš (5), KC Srbije Beograd (1).

Đurić navodi i da je jedno sanitetsko vozilo sa transportnim respiratorom uručeno ZC Gnjilane u Pasjanu, koje je obezbeđeno sredstvima Kancelarije za KiM, a doprema se i jedan stacionarni respirator.

U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu od sutra je dvonedeljna zabrana kretanja od 12 do 6 časova. Tokom vikenda na snazi je puna zabrana kretanja.

U Goraždevcu započeto šivenje zaštitnih maski, za koje je obezbeđen materijal.

Đurić navodi da je pomoć u hrani, zaštitnoj opremi i lekovima i danas dopremana građanima širom KiM: raseljenim porodicama u Gračanici, Lapljem Selu, Gornjoj Gušterici i Ugljaru, u Lipljanu, Ranilugu, u opštinama Vitina, Gnjilane, Vučitrn, Kosovska Kamenica...

Profesori Muzičke škole ''Miodrag Vasiljević" iz Kosovske Mitrovice održali su koncert ispred upravne zgrade KBC Kosovska Mitrovica u znak podrške zdravstvenim radnicima.

Opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o svim merama Vlade Srbije.

Već treći dan pojačane mere karantina u opštini Klina, tako da se u strogom centru grada ne kreću vozila tokom 24 časa, naveo je Đurić u dnevnom izveštaju o situaciji sa Kovidom 19.

Novo sanitetsko vozilo i stručna pomoć Pasjanu

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević uručio je danas Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu sanitetsko vozilo koje je obezbeđeno sredstvima Kancelarije za KiM.

Pavićević je rekao da je vozilo opremljeno najsavremenijom opremom, a poseduje i mobilni respirator za slučaj da neko od pacijenata sa koronavirusom iz tog područja zahteva hitno trasportovanje na dalje lečenje.

On je dodao da je, osim pomoći u vidu sanitetskog vozila, zaposlenima u zdravstvenoj ustanovi u Pasjanu obezbeđena i stručna pomoć infektologa i epidemiologa sa Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

"Kancelarija za KiM u ovim teškim vremenima pandemije radi punom parom i otvorili smo liniju života prema stanovništvu na Kosovu i Metohiji. Mislim da je snabdevanje svim onim što je potrebno narodu zadovoljavajuće. Imamo sve, od medicinskog i sanitetskog materijala, preko hrane i to funkcioniše veoma dobro", rekao je Pavićević.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM je naglasio da situaciju na Kosovu čitava Vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić doživljavaju kao prioritet, prenosi Kosovo onlajn.

"Imamo dobro saradnju sa svim institucijama. Razgovaramo i sa Prištinom i mislim da smo sada svi na istom zadatku, a to je borba protiv virusa. Nadamo se da će to sve biti brzo gotovo", rekao je Pavićević i još jednom pozvao srpski narod na Kosovu da poštuju mere i da ostanu u svojim kućama.

Na donaciji čija vrednost iznosi blizu pet miliona dinara zahvalnost je uputio direktor Zdravstvenog centra u Pasjanu doktor Zoran Perić.

Na Kosovu još 14 potvrđenih slučaj

Prištinski Institut za javno zdravlje saopštio je danas da je do sada na Kosovu registrovano 14 novih slučajeva koronavirusa, čime je broj obolelih porastao na 224, a šest osoba je do sada preminulo.

"Iz 218 uzoraka uzetih za testiranje ukupno 14 je bilo pozitivnih i to su slučajevi kontakata, od kojih su četiri sa prebivalištem u Vučitrnu, dva u Banji - Mališeva, po dva sa prebivalištem u Prištini i u Severnoj Mitrovici i po jedan slučaj u Suvoj Reci, Klini, Lipljanu i Zvečanu. Klinika za zarazne bolesti prijavila je slučaj smrti žene (66) iz sela Banja ko Mališeva", objavio je Institut, prenosi portal Kosovo online.

Kako se navodi, najviše zaraženih je u opštini Mališevo 66.

Do sada je preminulo šest osoba, a izlečeno 37.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Kosovu još 14 potvrđenih slučajeva korona virusa

Izvor: Blic, 09.Apr.2020

Prištinski Institut za javno zdravlje saopštio je danas da je do sada na Kosovu registrovano 14 novih slučajeva korona virusa, čime je broj obolelih porastao na 224, a šest osoba je do sada preminulo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.