Jevtić sa šefovima OEBS i UNHCR o povratku Srba na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2019, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić sa šefovima OEBS i UNHCR o povratku Srba na KiM

Kosovski ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, sastao se danas sa šefovima misija OEBS i UNHCR na KiM, Erolom Ardukom i Janom Bratuom s kojima je razgovarao o procesu povratka na KiM i položaju srpske i ostalih nealbanskih zajednica na KiM i ostvarivanju njihovih prava, saopšteno je iz kabineta Jevtića

Jevtić je na sastanku ukazao da je važno da se, osim Ministarstva za povratak, i ostale institucije uključe i pomognu da proces povratka Srba na KiM >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počne da daje željene rezultate.

Na sastanku je ukazano na važnost da se zajedničkim snagama učini sve da se porodice koje žele vrate na KiM, kao i da je praktičan način rešavanja tog pitanja od suštinske važnosti kako bi stvari krenule u pozitivnijem pravcu.

''Ono što želimo da postignemo, jeste da imamo iskrenu komunikaciju i koordinaciju sa institucijama koje treba da pomognu proces povratka i da stvari koje dogovorimo budu i realizovane na efikasniji način“, kazao je Jevtić.

Na sastanku je bilo reči i o položaju srpske i ostalih nevećinskih zajednica na KiM i ostvarivanju njihovih prava.

Ministar je naveo da se juče u selu Petrič kod Kline, u blizini Peći, desio incident kada je Srbima policija zabranila proslavu slave povodom praznika Sv. Trojice i podsetio da je i prošle godine u tom mestu bilo problema povodom obeležavanja praznika.

''Ako želimo uspeh, kada je u pitanju povratak i bolji život Srba, ali i Albanaca, ovakvi i slični slučajevi se moraju eliminisati, jer živimo u vremenu kada na drugačiji način treba da gradimo međusobno poverenje i razumevanje”, istakao je Jevtić.

Dodao je da su OEBS i UNHCR važni partneri Ministarstva za zajednice i povratak i podsetio da je sa ovim institucijama pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa "Skopski proces", kao i da su u planu inicijative koje treba da pospeše proces povratka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.