Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2019, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić sa Zanijerom o problemima nevećinskih naroda

PRIŠTINA

Problemi sa kojima se suočavaju nevećinski narodi na Kosovu, kao što su neimplementacija odluka, problem uzurpirane imovine kao i drugi problemi koji stoje na putu povratka raseljenih lica, zastupljenost i zapošljavanje nevećinskih naroda u institucijama ali i zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine zbog uvođenja taksi na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, bile su glavne teme sastanka potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Lambertom Zanijerom i ambasadorom OEBS-a na Kosovu Janom Bratu.

Na sastanku, koji je održan u Prištini, istaknuto je i da je poznavanje i učenje jezika jedna od ključnih stvari kako za bolju komunikaciju između naroda, ali i za saradnju na svim poljima u društvu.

” Moramo dati šansu za promenu trenutne situacije. Naš cilj i interes je mir i na ovom cilju moramo svi zajedno raditi. Nadam se da će se u narednom periodu desiti pozitivni pomaci oko rešavanja ključnih stvari i iskreno mislim da će se dati šansa dijalogu”, rekao je Jevtić na sastanku sa zvaničnicima OEBS-a, navodi se u saopštenju iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Kada je u pitanju povratak raseljenih, Jevtić je napomenuo da u nekim opštinama na Kosovu povratnici čak i ne mogu da posete svoja imanja i kuće.

Takođe je u ovom celom procesu veliki problem i uzurpirana imovina, rekao je Jevtić koji je istakao da , ako se na ozbiljan način ne pristupi rešavanju ovog problema, neće imati ni ozbiljnijih pomaka kada je reč o povratku.

”Nisu dovoljne samo reči, koje slušamo već dve decenije, već su nam potrebni mehanizmi koji će institucije naterati da rade svoj posao kada je o ljudskim pravima na Kosovu reč. Mislim da je poslednji izveštaj Stejt departmenta vrlo jasno ukazao na probleme. Sada je pitanje kada će i kako institucije na Kosovu krenuti u rešavanje istih,” istakao je Jevtić.

Zanijer se složio da postoje problemi i da se oni moraju rešavati kroz dijalog na svim nivoima između dva naroda na Kosovu.

Istakao je da će ukazati na probleme koje Srbi na Kosovu imaju i tokom sastanaka koje bude imao i sa ostalim zvaničnicima i rekao da smatra da je potrebno veće učešće nevećinkih naroda u instituciajama na Kosovu.

Pre sastanka sa Jevtićem Zanijer je imao sastanke i sa ostalim visokim zvaničnicima na Kosovu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.