Jevtić: ZSO 2018. po Briselu, a ne po kosovskom ustavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: ZSO 2018. po Briselu, a ne po kosovskom ustavu

Zamenik kosovskog premijera i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, očekuje da Zajednica srpskih opština bude formirana tokom 2018. godine, i to ne po kosovskom ustavu, već po Briselskom sporazumu.

"Očekujemo da Zajednica srpskih opština bude formirana tokom 2018. godine. Jedna od ideja je da se napravi nacrt zakona, koji će u suštini biti nešto što će stvoriti uslov i što će u legalnom smislu stvoriti mogućnost postojanja ZSO, da se ne bi to uradilo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način kao što piše u Ustavu Kosova, a što se zove Asocijacija srpskih opština po Ahtisarijevom planu. Tu mora da se napravi veoma bitna razlika", istakao je Jevtić u intervjuu za jagodinsku televiziju Palma plus.

On je dodao da je u ovom trenutku najpotrebnija politička hrabrost Prištine da ono što je potpisano sprovede u delo i Srpska lista će na tome insistirati.

Prema njegovim rečima, Srpska lista ima veoma jasan stav i kada je u pitanju najava transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Vojsku Kosova, i neće glasati za takav predlog.

"Međutim BSK i danas na neki način imaju nadležnosti vojske, samo se tako ne zovu. Imaju i naoružanje i formacije, a postoji i određen broj Srba koji se nalaze u tim formacijama", kaže Jevtić.

On je ukazao da Zajednica srpskih opština nije bila tema koalicionog sporazuma oko ulaska Srpske liste u kosovsku vladu, ističući da i ne sme da bude, jer je to međunarodna obaveza Prištine "i to tako mora i da ostane".

"Mi tražimo garancije od Brisela i insistiramo unutar Vlade Kosova, kao što smo to učinili kada smo tražili da se u programu Vlade Kosova nađe to pitanje, da se dogovor o Zajednici srpskih opština sprovede onako kako je to potpisano u Briselu", Jevtić.

Na pitanje o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a za koji je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da je i njima na Kosovu potreban, Jevtić kaže:

"Da ne bi bilo zabune. Mi podržavamo unutrašnji dijalog na koji je pozvao predsednik Vučić i Srbi sa Kosova i Metohije treba aktivno da uzmu učešće u tom dijalogu, jer niko od nas ne zna bolje kako mi živimo".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jevtić: Zajednica srpskih opština tokom 2018. godine

Izvor: Blic, 02.Okt.2017

Zamenik premijera Kosova i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je da očekuje da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana tokom 2018. godine i to ne po kosovskom ustavu, već po Briselskom sporazumu...- Jedna od ideja je da se napravi nacrt zakona, koji će...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.