Jevtić: Sunčana dolina važna za povratak raseljenih

Izvor: RTS, 13.Jun.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: "Sunčana dolina" važna za povratak raseljenih

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je da je primarni cilj da se svi raseljeni vrate na KiM i dodao da je podrška Vlade Srbije u vidu projekta "Sunčana dolina" od izuzetne važnosti za proces povratka raseljenih.
Dalibor Jevtić je, prvog dana Regionalne konferencije za trajna rešenja pitanja raseljenih u okviru Skopske inicijative, na sastanku tehničke radne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu, ponovo zatražio podršku svih relevantnih institucija na KiM, domaćih i međunarodnih, za povratak raseljenih.

Dodao je da očekuje veću podršku u implementaciji mera i preporuka koje su usvojene u okviru međuministarske Komisije za povratak.
"Očekujem da rezultat na tehničkom nivou bude usaglašavanje potrebnih koraka i određivanje rokova za njihovu implementaciju, jer ćemo bez rokova biti u situaciji da čekamo još nekih 16 godina u rešavanju pitanja raseljenih, a oni više nemaju strpljenja i umorni su od konstantnih analiza, izveštaja i priča da su matematički broj. Oni to nisu i njih moramo tretirati na drugačiji način", rekao je Jevtić.
Kako je istakao, davanje prioriteta raseljenim licima efikasno je jedino ako je proces obavljen kroz razgvor sa raseljenima i njihovim predstavnicima.
Jevtić je dodao da će odgovorno sprovođenje dogovorenih mera i akcionih planova u oblasti imovinskih prava, prava na ličnu dokumentaciju, bezbedan povratak, dati brojne prednosti kako bi se poboljšao život raseljenih.
"Pomoći makar jednoj porodici koja 17 godina čeka trajno rešenje je od izuzetne važnosti za sve nas", rekao je ministar Jevtić.
Kako je istakao, upravo je ideja i cilj inicijativa na regionalnom nivou da se resursi vlada Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova udruže u rešavanju problema raseljenih lica.
"Ta rešenja pre svega podrazumevaju sa jedne strane odluku samih raseljenih o tome da li žele da se vrate na KiM ili žele da ostanu tamo gde su trenutno raseljeni", rekao je Jevtić.
Regionalnu inicijativu organizovale su međunarodne organizacije UNHCR i OEBS u saradnji sa Ministarstvom za zajednice i povratak.
Drugog dana regionalne konferencije biće održan sastanak na visokom političkom nivou, na kojem će učestvovati Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard, regionalni predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Andrej Majn.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.