Jevtić: Odustajanje od ZSO loše bi uticalo na povratak Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Odustajanje od ZSO loše bi uticalo na povratak Srba

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas da je suspendovanje sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) od strane Ustavnog suda Kosova, pokušaj Albanaca da odlože njegovu implementaciju, a to bi, uveren je, loše uticalo na povratak Srba.

Jevtić je u izjavi Tanjugu podsetio da je garant sprovođenja briselskih dogovora međunarodna zajednica od koje očekuje da reaguje, dok u dijalogu, kaže, očekuje da se podrazumeva da dve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispoštuju i sprovedu ono što je dogovoreno.

"Ovde se radi pre svega o poverenju koje pokušavamo da izgradimo unazad nekoliko godina... ono što je dogovoreno treba da bude i sprovedeno i čini mi se da se ovde pre svega radi o odlaganju primene sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, najvažnijeg sporazuma kada je u pitanju srpski narod na Kosovu", rekao je Jevtić.

Dodaje da ZSO vidi i kao šansu da se pitanje povratka raseljenih lica rešava na drugačiji način.

"Kada govorimo o povratku raseljenih najveća odgovornost leži na pripadnicima većinskog albanskog naroda i kada to kažem govorim iz iskustva koje imam. U nekoliko navrata pokušali smo povratak raseljenih Srba u selo Mušotište u opštini Suva Reka, međutim nismo uspeli jer većinska zajednica u ovom mestu nije spremna da podrži povratak", rekao je Jevtić.

Sve to, dodao je, govori da povratak ne može da bude masovniji zato što većinska albanska zajednica nije spremna da proces povratka podrži na iskren način.

Činjenica je da će i u buduće, ako ne dođe do implementacije sporazuma, ne samo o ZSO već svega onoga što treba da relaksira odnose između Srba i Albanaca na Kosovu, to uticati i na povratak, zbog čega smo jako zabrinuti", naveo je Jevtić.

Upitan kako procenjuje ima li kosovska vlada snage da se odupre pritiscima opozicije koja traži odustajanje od briselskih sporazuma, Jevtić kaže da su u razgovoru sa predstavnicima vlade istakli da ovo nije pitanje ZSO, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, već da je to pitanje snage dve vodeće albanske političke stranke na Kosovu.

U tom smislu, zaključio je, kosovska vlada ne treba ni na koji način da daje ustupke opoziciji koja će se uvek boriti da obori vladu, jer svaki ustupak opoziciji suštinski je povlačenje pred onim što jeste bolja budućnost svih koji žive na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jevtić: Odustajanje od ZSO loše bi uticalo na povratak Srba

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2015

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je danas da je suspendovanje sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) od strane Ustavnog suda Kosova, pokušaj Albanaca da odlože njegovu implementacju, a to bi, uveren je, loše uticalo na povratak Srba...Jevtić je u izjavi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.