Jevtić: Nedovoljno urađeno na povratku raseljenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Nedovoljno urađeno na povratku raseljenih

U Prištini je danas održana konferencija na temu "Dvadesetogodišnjica vodećih principa o internoj raseljenosti”, na kojoj je potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, poručio da je činjenica da na ovom pitanju nije dovoljno učinjeno, te a u prilog tome govori činjenica da je jš uvek veliki broj raseljenih.

"Ako znamo da je još uvek veliki broj onih koji su raseljeni i van svojih domova, ako znamo da postoje sredine na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosovu u kojima raseljeni ne mogu da se vrate onda znamo da imamo još puno toga da uradimo svi zajedno kako bi smo ovo pitanje rešili na bolji i kvalitetniji način”, rekao je Jevtić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Jevtić je istakao da je praksa pokazala da se često ne primenjuje ono što je dogovoreno kada je u pitanju proces povratka i da bi implementacija postojećih zakona i dogovorenih procesa bila ključ za uspeh kada je u pitanju ovaj proces.

”I danas ću reći da je najveći problem u procesu povratka i rešavanju pitanja interno raseljenih lica pitanje imovine. Ovo pitanje je jedno od većih prepreka na putu povratka raseljenih, a i ovo pitanje nije samo pitanje povratka nego i osnovnih ljudskih prava ”, naglasio je i podvukao da je obaveza svih institucija i društva na Kosovu da se rešava daleko kvalitetnije.

Jevtić je učesnike konferencije upoznao da je pokrenuto više inicijativa kada je u pitanju povratak od kojih je posebno istakao ”Skopski proces”, kako bi se ovom inicijativom krenulo u rešavanje određenih problema čije rešavanje zahteva angažovanost na regionalnom nivou.

” Kroz ”Skopski proces” smo usvojili i neke od njih su realizovane, neke su ostale neimplemetirane i u tom smislu nismo uspeli da ih do kraja sprovedemo u delo.”

Jevtić je i izrazio očekivanje da se na Kosovu zatvore svi kolektivni centri, a kao početak uspešne realizacije ovog projekta je naveo zatvaranje kolektivnih centara u opštini Štrpce. Iskoristio je priliku da se zahvali Kancelariji Evropske unije na Kosovu, DRC-u i IOM-u na pomoći u realizaciji ne samo ovog već i veoma uspešnog projekta RRK5.

Na današnjoj konferenciji ministar je naglasio da će se u narednom periodu pokrenuti inicijativa slična inicijativi ”Regionalnog programa za zbrinjavanje izbeglica iz republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, kako bi se na efikasniji način rešilo pitanje povratka.

Na samoj konferenciji prisutnima su se obratili predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada na Kosovu - UNHCR, UNDP, IOM, DRC, OEBS, ambasada Velike Britanije, Italije i Švedske, kao i predstavnici lokalnih samouprava. U glavnom delu diskusije priliku da se obrate imala su interno raseljena lica. Oni su ovom prilikom izneli činjenice njihovog teškog položaja, života u nehumanim uslovima i nemogućnosti da se vrate u svoje domove.

Konferencija je organizovana uz pomoć i inicijativu UNDP-a, UNHCR-a i IOM-a, uz podršku Ministarstva za zajednice i povratak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.