Izvor: Blic, 12.Sep.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Mir i suživot preduslov za razvoj kosovskog društva

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je danas u Štrpcu da su mir i međusobno uvažavanje među zajednicama na Kosovu preduslovi za razvoj kosovskog društva.

Na veliki islamski praznik Kurban-bajram, Jevtić i gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić posetili su porodicu Rame Imerija u opštini Štrpce odakle su uputili čestitke građanima Kosova islamske veroispovesti.

„Mi smo u opštini Štrpce danas došli da čestitamo građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << muslimanske veroispovesti Kurban-bajram i da upravo na primeru opštine Štrpce ukažemo na mogućnosti dobrog suživota Srba i Albanaca na Kosovu”, rekao je Jevtić.

On je dodao da je njegova želja da pozitivan primer ove opštine bude svuda tamo gde Srbi i Albanci žive zajedno ističući važnost punog međusobnog uvažavanja, punog poštovanja u svakom smislu reči.

“Ovo što danas vidite gde Srbi dolaze kod Albanaca da čestitaju praznik je ono što viđamo i kada su pravoslavni i kada su islamski praznici u pitanju, to je nešto što je normalno u opštini Štrpce, rekao je Jevtić.

Odavde šaljemo i poruku onim radikalnim grupama koje ovih dana na Kosovu lome spomen ploče stradalima, pale vatru unutar svetinja i nasilnim akcijama deluju protiv mira i tolerancije da je više nas koji želimo mir i suživot između svih naroda na ovim prostorima, kazao je on.

Istako je da su mir i stabilnost preduslov i za razvoj ekonomije i bolji život svakog građanina.

“Način na koji se lokalna samouprava odnosi prema problemima građana i to što, recimo, nisu zaboravljeni i meštani najudaljenih sela je primer koji treba da slede sve lokalne samouprave na Kosovu, pogotovo one u kojima su Srbi nevećinski narod”, poručio je Jevtić.

On je čestitajući Kurban-bajram porodici Imeri rekao da i na ovaj način žele da pošalju poruku mira, suživota što je, kako je ocenio, svima potrebno na Kosovu.

Gradonačelnik Sstrpca Bratislav Nikolić je porodoci Imeri i građanima ove opštine poručio da će nastaviti da pomažu građanima uz podršku centralnih vlasti.

Sa ministrom Jevtićem i gradonačelnikom Nikolićem su danas u poseti porodici Imeri bili i poslanik u Skupštini Kosova Saša Milosavljević, kao i zamenik gradonačelnika za zajednice Bećir Fejzulahu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.