Jevtić: Bilo je napeto i opasno u Skupštini Kosova

Izvor: N1 televizija, 23.Dec.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Bilo je napeto i opasno u Skupštini Kosova

Zamenik premijera Kosova i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je da je u petak bilo opasno i napeto u Skupštini Kosova, na kojoj se raspravljalo o stavljanju van snage Zakona o Specijalnom sudu koji treba da istraži zločine pripadnika OVK-a i podvukao da se Sprska lista protivi toj incijativi.

"Počeli su da dolaze ambasadori SAD i Velike Britanije u parlament Kosova i nastala je situacija koja nije bila nimalo laka. Sve što se dešava poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dana, peticija, pa 43 potpisa poslanika da se stavi van snage Zakon o specijalnom sudu je iznenađujuće i niko nema tačno objašnjenje zbog čega se sve to dešava", rekao je Jevtić za televiziju Palma Plus.

Upitan da li ima informacije da se traži ukidanje zakona, jer su procurile informacije da se na spisku Specijalnog suda nalaze visoko pozicionirana imena albanskog političkog etsablišmenta, Jevtić je odgovorio da bi bilo neozbiljno da tvrdi da je to razlog sinoćnjeg dešavanja.

"Nikakva nije tajna da sam ja bio sinoć u prilici da čujem takve komentare u krugovima u Prištini koji su jako ozbiljni, ali koliko tu ima istine zaista ne znam i bilo bi neozbiljno da sada ja ili bilo ko, tvrdimo da je to pozadina sinoćnjih dešavanja u Skupštini Kosova, ali je defintivno sve ovo iznenadilo i definitivno je bila teška noć i jeste bila opasna noć", ocenio je on.

Ponovio je stav da se Srpske liste protivi ukidanju Zakona o specijalnom sudu.

"Postoji potreba da Specijalni sud osudi i kazni sve one koji su činili zločine i sve ono što još uvek stoji kao pitanje bez odgovora da dobije odgovor", rekao je Jevtić.

Predsedništvo Skupštine Kosova nije u petak imalo kvorum da odluči o zahtevu 43 poslanika za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se izmenio Zakon o Specijalnom sudu.

Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova pokrenule su 15. decembra potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Kosova traži da izmeni Zakon o specijalnom sudu tako da on sudi ne samo Albancima, nego i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu.

Peticiju je do sada potpisalo 15.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.