Jeremić: O Kosovu, u ime Srbije, pregovara Toni Bler

Izvor: Vesti-online.com, 29.Sep.2018, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: O Kosovu, u ime Srbije, pregovara Toni Bler

Predsednik Narodne stranke i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić kaže da se u ovom trenutku dešava najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova, da se diskutuje o razgraničenju, a da u ime Srbije pregovara Toni Bler. Tvrdi da razgraničenje znači da delovi tzv. Preševske doline pripadnu Kosovu, a neki delovi severa Srbiji.

Prema njegovom mišljenju, deo tog plana je i davanje stolice Kosovu u UN. Jeremić je za N1, a na pitanje u kom svojstvu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bio u UN, rekao da ima poziv, kao bivši predsednik, za svako zasedanje Generalne skupštine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da su, osim kosovskih zvaničnika, u Njujorku i opozionari koji pokušavaju da "uhvate što više zvaničnika da se fotografišu sa njima" i to "iskoriste za ličnu promociju".

- Mislim da je premijerkina izjava bila neprimerena šefu delegacije Srbije, nije istina da sam ja jurio po hodnicima - rekao je na to Jeremić i naveo da se u Njujorku video sa brojnim zvaničnicima i da su ga sagovornici pitali zašto nema predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- U normalnim okolnostima šef Vlade bi bio adekvatan predstavnik, ali u svetu se zna da je samo jedan čovek zaista na vlasti u Srbiji i da je on odlučio da se ne pojavi na zasedanju - rekao je on.

Vuk Jeremić se osvrnuo i na to što je, kako kaže, tokom trajanja zasedanja Generalne skupštine, predsednik SNS kroz krokodilske suze rekao da je njegova politika poražena, i za to optužio delove crkve, opozicije, i nevladinih organizacija.

- Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava... Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler - rekao je Jeremić i dodao:

- Više mojih sagovornika, među kojima su pojedini iz Evrope, znaju da se Toni Bler prošle nedelje sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i upravo o tome s njom govorio. Razgovarao je i sa visokim francuskim zvaničnicima, a sledeće nedelje ima važne sastanke u Vašingtonu, po dogovoru sa Vučićem napravljenim prve nedelje jula u Beogradu - tvrdi Jeremić.

- Očekujem da neko iz vlasti to demantuje, konkretno Aleksandar Vučić, jer je on jedini u kontaktu sa Tonijem Blerom po tom pitanju. Bler se ovim stvarima ne bavi ovim iz altruizma... Bler stvari ne radi za džabe i ja sada pitam da li je Toni Bler plaćen za tako nešto i ko ga je platio... Nisu ga platili iz budžeta, ali neko ga plaća - naveo je Jeremić.

Jeremić kaže da se u hodnicima UN priča i o cifri, i navodi da je čuo da se radi o 150.000 dolara mesečno, a da mu sledi i nagrada ukoliko uspe da "ispregovara razgraničenje".

- Razgraničenje znači precrtati granicu Srbije, da delovi onoga što Albanci zovu Preševska dolina pripadnu Kosovu, a eventualni delovi severa pripadnu Srbiji. Postoji objektivno velika opasnost da, u roku od nekoliko godina od razgraničenja i davanja stolice Kosovu u UN, nećemo imati dve albanske države, nego jednu - zaključio je Vuk Jeremić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.