Jelena Milić: Pred Srbijom je težak posao

Izvor: B92, 12.Okt.2019, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena Milić: Pred Srbijom je težak posao

Direktorka Centra za evroatlantske studije, smatra da imenovanje Palmera i Grenela ne predstavlja nikakvu zaveru protiv nemačko-srpskih odnosa, ili Kosova.

Jelena Milić tako je prokomentarisala imenovanje Metjua Palmera za izaslanika za Zapadni Balkan i Ričarda Grenela za izaslanika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine.

To, prema njenim rečima, takođe, ne znači ni unutrašnji nesklad u američkoj administraciji, kako to ružno insinuiraju neki američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komentatori.

Milićeva u autorskom tekstu za "Kurir" kaže da pomenuti američki komentatori imaju svoje interese da onemoguće da i Srbija jača svoje partnertsvo sa SAD.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, kako dodaje, ubeđena je da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade i stvaranje uslova za snažniju trgovinsku razmenu u regionu ključni u ostvarivanju održivog mira.

"Ovo je bolje shvatio zvanični Beograd nego ostali akteri u Srbiji i na KiM. Predsednik Vučić je pre dve godine u Sarajevu izneo plan o regionalnoj ekonomskoj zoni, vodeći se idejom da lideri regiona zajednički preuzmu odgovornost za budućnost naroda koje predstavljaju", podseća Milićeva.

Dodaje da je značajno i to što se Grenelova poseta Srbiji odigrala istovremeno sa trilateralnim sastankom premijera Severne Makedionije Zorana Zajeva, Albanije Edija Rame i državnog rukovodstva Srbije.

"Pred Srbijom je težak posao da pokuša da njeni legitimni interesi - zasnovani na okolnostima da skoro polovina zemalja članica UN, pet članica EU, četiričlanice NATO nisu priznale Kosovo, da Priština nije ispunila odredbe Briselskog sporazuma, da nije posvećena kažnjavanju počinilaca ratnih zločina nad Srbima i drugima, ali i to koliko se Srbija promenila nabolje od devedesetih - ne padne u procep unutrašnjih stranačkih borbi u SAD ili budu otežani lobističkim aktivnostima koje namerno otežavaju jačanje srpsko-američkih osnova", zaključuje Jelena Milić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.