Jel o ovome Vučić govorio? Mediji: Kreću...

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 10:33

Je'l o ovome Vučić govorio? Mediji: Kreću...

Nove tenzije na KiM zbog mogućnosti da Albanci, "pobednici" vanrednih izbora, na kojima Srbi nisu učestvovali, pokušati da vlast preuzmu u opštinskim zgradama.

Ostavlja se pitanje da li će ući u zgrade u Zvečanu, Leposaviću i u Zubinom Potoku, kao što su već uradili u Kosovskoj Mitrovici.

Opštinska zgrada u Mitrovici izgrađena je novcem Prištine i albanski predstavnici su je zaposeli, dok je problematično pitanja upada u prostorije ostale tri opštine koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su građene novcem srpske vlade, piše "Politika".

Upadom u opštinske zgrade, gde bi bile postavljene albanske zastave umesto srpskih trobojki, Aljbin Kurti i njegov režim mogli bi da isprovociraju veće incidente, gde bi se umešali i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije – Rosu, koji su inače već prisutni na severu Kosmeta, prenosi dalje Raša tudej Balkan.

Gradonačelnici iz Kurtijevog Samoopredeljenja trebalo bi da preuzmu vlast u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, dok će na čelo Zvečana doći čovek delegiran iz DPK. Tako je predviđeno da vlast u Leposaviću predvodi Ljuljzim Hetemi, koji je dobio sto glasova od 13.000 birača, a njegov partijski kolega Erden Atić treba da vodi K. Mitrovicu sa osvojenih 519 gasova. U Zubinom Potoku Izmir Zećiri će voditi opštinu sa 196 osvojenih glasova, a Zvečan Ilir Peci.

Iako zakon predviđa da vlast preuzmu 30 dana nakon potvrđivanja izbornih rezultata, odnosno 28. maja, nije isključeno da će to pokušati ranije.

Konflikt u Kosovskoj Mitrovici, koja više od dve decenije važi za "bure baruta", ali i u ostalim opštinama, dodatno iniciraju i odbornici opštine koji su nakon ostavki Srba na centralnom i lokalnom nivou i izlaskom Srpske liste i svih predstavnika srpskog naroda iz svih institucija održali čak pet sednica.

Na jednoj sednici je upućen zahtev za otvaranje Glavnog mosta na Ibru koji razdvaja severni srpski i južni albanski deo grada, što je Kurti odobrio – još jedna provokacija srpskog naroda na KiM.

Otvaranje Glavnog mosta očigledno ima za cilj da Albanci upadom u grad zauzmu severnu Kosovsku Mitrovicu, a 24 godine među Srbima važi zaključak da "ako padne Mitrovica, ode ceo sever".

Predistorija brojnih provokacija i nasilja na mostu je možda najbolja potvrda zbog čega je svaka pomisao na otvaranje istog u okolnostima kakve su na snazi skoro dve i po decenije na severu KiM opasan korak ka novom sukobu. Očito je da Kurti provocira zahtevom da se "svim građanima dozvoli sloboda kretanja", ako se zna da u Kosovskoj Mitrovici postoje još tri mosta, koja su otvorena za saobraćaj.

Napetost potpiruje i činjenica da su pripadnici Rosu na velikom delu teritorije severnog Kosmeta, kontrolišu saobraćaj na prelazima, ali i na magistralnim putevima, a i dalje su stacionirani na nelegalno izgrađenim bazama, na zemljištu otetom od Srba, u Zubinom Potoku i delu puta koji vodi iz Brnjaka i Jarinja ka opštinama Zubin Potok i Leposavić, zaključuje "Politika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.