Jednoglasno usvojeni zaključci predstavnika srpskih opština na Kosovu i Metohiji

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2018, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednoglasno usvojeni zaključci predstavnika srpskih opština na Kosovu i Metohiji


Na kraju sednice jednoglasno su usvojeni zaključci koje su usaglasili predstavnici srpskog naroda opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Ranilug, Štrpce, Klokot, Novo Brdo i Parteš, prenosi RTS.

1. Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština, Srpske opštine i institucije će same početi formiranje Zajednice, njenih tela i institucija. Mi smo spremni da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradanji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđemno sporazumom.

Početkom rada na stvaranju ZSO u tom smislu smatramo isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi ne deklarativno i ne uzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje Zajednice srpskih opština. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takođe započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom.

2. Zahtevamo da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija 26. marta ove godine u Severnoj Mitrocici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije.

3. Pozivamo međunarodne predstavnike prisutne na ovim prostorima, pre svega Kfor i Euleks, da pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših gađana smatraćemo ih odgovornim.


Igor Simić iz Srpske liste rekao je da su od predsednika Vučića dobili podršku, ali i da donose poruku predsednika da Srbija neće nemo gledati ako se ponovi ono od pre dva dana. "Bićemo snažna opozicija svim predlozima kosovske vlade jer ona ne radi u interesima Srba", rekao je Simić, prenosi RTS.

Ako Zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo legitimno pravo da uzmemo sudbinu u svoje ruke, formiramo ZSO i sami odlučujemo o našim životima, a ovde su ugroženi i životi naše dece, poručio je na početku skupa ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević.


Sastanak u Mitrovačkom dvoru počeo osudom incidenata koji su se dogodili u ponedeljak. Dve su tačke dnevnog reda: Političko bezbednosna situacija i izveštaj Gorana Rakića nakon sastanka sa predsednikom Vučićem.


Na sednici u Kosovskoj Mitrovici predstavnici Srba razgovaraju o političko-bezbednosnoj situaciji na severu pokrajine i formiranju Zajednice srpskih opštine (ZSO).


Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine Severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku.


U ime svih odbornika deset skupština najoštrije je osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića.


Sednici prisustvuje 120 odbornika, a na bini je postavljen logo Zajednice srpskih opština.


Ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević je rekao okupljenima da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir.


"Ako Zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo legitimno pravo da uzmemo sudbinu u svoje ruke, formiramo ZSO i sami odlučujemo o našim životima, a ovde su ugroženi i životi naše dece", poručio je na početku skupa Todosijević.


Kritikovao je što predstavnici EU nisu došli na ovaj skup.


Nakon njega okupljenima se obratio Igor Simić iz Srpske liste koji je rekao da je odgovor razgovor bilo šikaniranje. "Sve smo časno istrpeli, jer šta je par udaraca za svoju zemlju i narod?", upitao je Simić.


Rekao je da su od predsednika Vučića dobili podršku, ali i da donose poruku predsednika da Srbija neće nemo gledati ako se ponovi ono od pre dva dana. "Bićemo snažna opozicija svim predlozima kosovske vlade jer ona ne radi u interesima Srba", rekao je Simić.


Sastanku prisustvuju predstavnici svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom, gradonačelnici Klokota Božidar Dejanović, Parteša Dragan Petković, Novog Brda Svetislav Ivanović, Štrpca Bratislav Nikolić i Raniluga Vladica Aritonović.

RTS

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.