Jedna od najpoznatijih slika srpske umetnosti biće izložena do 16.oktobra

Izvor: B92, 04.Okt.2020, 11:32

Jedna od najpoznatijih slika srpske umetnosti biće izložena do 16.oktobra

Nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma Kosovka devojka, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Jedna od najprepoznatljivijih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture "Kosovka devojka", koji je naslikao čuveni slikar Uroš Predić (1857 - 1953) izložena je u Konaku knjeginje Ljubice od 2. do 16. oktobra, najavili su organizatori.

Sliku je poručilo Kolo srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sestara, žensko društvo osnovano 1903. godine u Beogradu, koje se bavilo humanitarnim radom.

Predić je naslikao idealizovani prikaz epske junakinje, Kosovke devojke, koja "vida rane smrtno pogođenom Orloviću Pavlu".

S obzirom da je nastala u vreme Prvog svetskog rata, slika se može tumačiti kao univerzalna scena stradanja u ratno vreme, a Kosovka devojka kao prva bolničarka.

Na taj način, umetnik je naslikao opšteljudsku tragediju koja prati sve velike ratne sukobe, a u likovima Kosovke devojke i Orlovića Pavla prikazao je srpski narod i njegove patnje u ratu.

Slika je ubrzo nakon nastanka stekla veliku popularnost i bila štampana na razglednicama koje su prodavane u humanitarne svrhe.

Otkupljena je od knjižarskog preduzeća "Polet" 1940. godine i od tada se čuva u Muzeju grada Beograda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.