Janjić o Kosovu: Rusija ne želi u dodatni sukob sa Zapadom

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić o Kosovu: Rusija ne želi u dodatni sukob sa Zapadom

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da nije došlo do promene stava Rusije prema rešavanju pitanja Kosova, komentarišući tako izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o eventualnom predlogu Beograda da se Srbi i Albanci razgraniče.

Janjić je, u izjavi Beti, rekao da je takva izjava identična sa izjavama američkih zvaničnika i da je diplomatska, ističući da Rusija ne želi da bez potrebe uđe u dodatne sukoba sa Zapadom pa ni povodom Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Lavrov je, kaže Janjić, bio nedavno precizniji u Sarajevu i Banjaluci da je stav usaglašen sa Amerikancima i Evropskom unijom i da je, objektivno, Rusiji važnije da na Zapadnom Balkanu ne uđe u sukob sa Zapadom.

"A oni nemaju porebe da povodom Srbije i eventulne promene granicu uđu u taj sukob", naglasio je Janjić.

Prema njegovim rečima, Rusiji kao krajnji rezultat može odgovarati i razgraničenje pod uslovom da se dobije verifikacija da je to legalizacija secesije.

"Onda bi to bilo primenljivo direktno na Krim i to se neće dogoditi", kazao je Janjić, navodeći da Rusija zna da se to neće dogoditi.

Janjić smatra da je druga varijanta da dođe do dogovora i "ozbiljnog prekrajanja" granica na Balkanu.

Međutim, Janjić smatra da je Lavrov dao vrlo jasan odgovor u Sarajevu nedavno kada je rekao da će krizu na Balkanu, što se Moskve tiče, kao i do sada rešavati u saradnji sa Zapadom.

Janjić je dodao da je tema razgraničenja ili razmene teritorija "umrla".

Prema njegovim rečima, "njeni zagovarači", misleći na Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, nisu dali ubedljivi dokaz da imaju saglasnost za to u Srbiji i na Kosovu kao i da to neće uticati na bezbednost drugih zemalja.

Lavrov je proteklog vikenda, kako su preneli mediji, rekao da će "ako Beograd bude smatrao da je neka varijanta rešenja prihvatljiva za Srbiju, Rusija biti spremna da je razmotri na konstruktivan način", odgovarajući tako na pitanje o stavu Rusije na evetualni predlog Beograda da se Srbi i Albanci razgraniče.

Milivojević: Rusija će promeniti stav kad joj to bude u interesu

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da Rusija nije promenila svoju politiku prema Kosovu, kao i da pojedini domaći mediji pokušavaju da stvore drugačiju sliku o podršci razgraničenju za koje se zalaže Aleksandar Vučić.

"To apsolutno nema nikakve veze sa zvaničnom politikom Rusije, koja nije promenjena i Rusija ne podržava priznanje nezavisnosti Kosova. Nova stvar je da neki krugovi iz vlasti u Srbiji faktički lobiraju kod dela ruske administracija da Rusija omekša stav. Odnosno da mole Ruse da faktički podrže onaj 'neviđeni plan' Vučića o razgraničenju", izjavio je Milivojević agenciji Beta.

On je istakao da pojedini mediji u Srbiji pokušavaju da stvore drugačiju sliku u srpskoj javnosti da su "čak i Rusi i Tramp i svi za neko razgraničenje, a građani Srbije nemaju pojma da neki plan o razgraničenju postoji".

"Setite se slučaja izjave predsednika Odbora za spoljnu politiku ruske Dume, koji je rekao da Rusija stoji na pozicijama Rezolucije 1244, odmah nakon što su neki domaći mediji tvrdili da Rusi zdušno podržavaju razgraničenje", istakao je Milivojević.

On smatra da će bilo koja promena stava Rusije o Kosovu biti onda kada njoj to bude bilo u interesu.

"U ovom trenutku interesi Srbije i Rusije o Kosovu, spletom srećnih okolnosti, se podudaraju", izjavio je Milivojević.

Kao komentar na susret Putina i Tačija u Moskvi, Milivojević smatra da je "na takvom zvaničnom skupu logično da porazgovaraju i da se to može smatrati uspehom kosovke diplomatije i neuspehom srpske što se Tači našao tik iza Putina"

On je ukazao da se kao najlogičnije pitanje postavlja zašto Vučić za ovih šest godina pregovora nije stavio pitanje imovine na agendu pregovora.

"On nije imao snage, niti pokušao da stavi to pitanje o imovini države, verskih zajednica i građana Srbije na agendu pregovora", rekao je Milivojević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.