Janjić: Sem na severu, Srbija na Kosovu ne može ništa

Izvor: N1 televizija, 09.Sep.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Sem na severu, Srbija na Kosovu ne može ništa

Blokada posete Aleksandra Vučića selu Banje bila je očekivana, jer da se dozvoli prolazak bilo kom predsedniku Srbije kroz Drenicu, a da ona prethodno nije priznala Kosovo teško je očekivati, rekao je Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta.

Današnji događaji sa blokadama veterana OVK selu Banje kod Drenice i sprečavanja posete sprkog predsednika, pokazuje da Srbija može nešto da radi na severu Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a da o ostalim delovima Kosova ne može u stvari da radi ništa.

"Ovo sve zvuči kao potvrda Vučićevih reči da će biti dobro ako dobijemo bilo šta" u rešavanju statusa Kosova, rekao je on.

Janjić je rekao i da veruje da nije bilo naročitog ugrožavanja bezbednosti Vučića, već da je sve oko upućivanja Vučića ka selu Banje velika medijska predstava, koja će se završiti vraćanjem predsednika.

Surlić je rekao da ovaj događaj obeshrabruje jer očekujemo da dođe do pomirenja, uspostavljanja zdravih odnosa.

"Glavni plus za Prištinu bi bio da je pokazala da je poseta moguće i da je Kosovo za normalizaciju odnosa", kazao je.

Današnji događaji posledica su i političke krize koja počinje na Kosovu i ona će bitno da optereti i sam nastavak pregovora, smatra Janjić.

Vučić je nakon poslednjih događaja u prednosti u osnosu na Prištinu jer je u suštini odbijanjem da se sastane sa Tačijem i da otkaze svoju posetu Srbima na Kosovu, isposlovao da se na kraju zbog međunarodnih pritiska promeni pristup Prištini i da se omogući njegova poseta Kosovu koja je bila zabranjena.

Surlić je rekao da Srbi na Kosovu žele od njega da čuju neku konkretnu poruku, obris nekog predloga za rešenje spora. "Tu su najveća očekivanja, a događaji od jutros jesu zaseniili tok posete", kazao je.

On je ocenio da ovo ide u prilog ideji o razgraničenju. "Poslaće se poruka, vidite mi na severu možemo da se organizujemo, oslonjeni smo na Srbiju, južno ne mozemo očekivati ni posetu, a kamoli veći stepen autonomije", kazao je.

Svedočimo sistematskoj diskriminaciji, kaže, i sve to ide u prilog argumentima da postoje nepremostive razlike i distance koje se ne mogu rešiti jednim potpisom na dokumentu.

Ova poseta i događaji koje su je pratili znači da se uputi poruka šta jeste predlog Beograda za rešenje pitanja Kosova i šta bi mogla da bude poruka Srbima na Kosovu.

"Raščišćavanje gde ko stoji u tom smislu. Vučićeva poseta obeležena zastavama - kao obeležavanjem teritorije. Do nekih tačaka je stigao, do nekih nije, dotle dokle je stigao Srbija može da računa da ima neki uticaj", rekao je Janjić.

Sporazum Beograda i Prištine je jako potreban, zaključili su gosti.

Surlić je rekao i da politicki lideri svojim porukama treba da smiruju strasti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Surlić o Kosovu: Distance ne rešava jedan potpis na dokumentu

Izvor: N1 televizija, 09.Sep.2018

Blokada posete Aleksandra Vučića selu Banje bila je očekivana, jer da se dozvoli prolazak bilo kom predsedniku Srbije kroz Drenicu, a da ona prethodno nije priznala Kosovo teško je očekivati, rekao je Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.