Janjić:Nepovoljne okolnosti za pregovore, Beograd da rezerviše pravo da pošalje niži pregovarački tim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020, 09:31

Janjić:Nepovoljne okolnosti za pregovore, Beograd da rezerviše pravo da pošalje niži pregovarački tim

Okolnosti u kojima se nastavlja dijalog Beograda i Prištine su vrlo nepovoljne, ali je razgovor uvek bolja opcija, kaže analitičar Dušan Janjić uoči zvaničnog nastavka pregovora o Kosovu i Metohiji u Briselu.

Janjić smatra da u ovom trenutku političke, društvene i zdravstvene okolnosti otežavaju puno političko angažovanje Beograda i Prištine u dijalogu, kao i to što se kako kaže, evropska birokratija iznenada probudila kada nema jednoglasja ni u samoj EU, ni u SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali ni na relaciji Brisel - Vašington.

"Vrlo nepovoljna okolnost, ali opšti "alibi" je da je uvek bolje da se razgovara, nego da se ne razgovara. Međutim, treba biti realan i bez prevelikih očekivanja", kaže Janjić za Tanjug.

On smatra da delegacija Srbije treba da bude "otvorena" i da specijalnom izaslaniku za pregovore o KiM Miroslavu Lajčaku predoči ranija iskustva sa nepripremljenošću EU za pregovore i lošim odabirom tajminga koji se, kaže, zakazivao kada evropski zvaničnici imaju slobodne termine.

"To nije dobro i Beograd treba da "rezerviše" pravo da, kada proceni da političke i društvene okolnosti bilo kod nas, u Briselu ili Prištini nisu dobre, pošalje niži pregovarački tim", navodi Janjić.

On očekuje da se na današnjem sastanku postigne dogovor oko određenih ekonomskih pitanja koja, kaže, mogu biti korisna za ceo region i da se nastavi ono što je započeo specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel na povezivanju u infrastrukturi, železnici, obnovi saobraćaja i slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala.

Janjić smatra da treba razmotriti probleme u okviru "mini regiona", odnosno povezivati ne samo glavne gradove već, kroz ekonomske projekte, i opštine i nerazvijene delove Kosova i Metohije i Srbije koji su prirodno, infrastrukturno i ekonomski povezani.

Smatra dragocenim kada bi se postigao dogovor bar oko jednog ekonomskog pitanja čiji bi ishod bilo formiranje zajedničkog tima za planiranje ekonomskog razvoja.

To bi, ocenjuje Janjić, bilo ohrabrenje za poslovnu zajednicu, ali i pritisak na Prištinu da razmisli o politici taksi.

"Samo jednu takvu vest da dobijemo, biće dobro i dragoceno. Grenel nije mnogo pomerio, ali smo od njega dobijali dobre vesti, da su se dve strane dogovorile i preuzele odgovornost da nešto reše", navodi Janjić koji smatra da ako ne bude takvih vesti, nema smisla da se ide u Brisel.

O pitanju nestalih i raseljenih sa KiM, kao jednoj od najavljenih tema sastanka, Janjić kaže da je to u domenu politike i da treba postići dogovor koji bi obavezao obe strane da regulišu to pitanje i statuse porodica raseljenih i nestalih.

"Pitanje koje je indirektno vezano sa tim, koje je do sada preskakano, odnosi se na one koji su bili angažovani na srpskoj strani u vojsci i policiji, a ostali su da žive na KiM. To treba vezati za paket raseljenih i nestalih lica", navodi Janjić.

Očekuje da se na sastanku u Briselu raspravi i jesu li ispunjeni uslovi za nastavak dijaloga ili ne i da li je "igrom" sa suspenzijama i reciprocitetom Priština ikog prevarila , te da li EU pristaje na promenu svoje politike.

Janjić dodaje da reciprocitet nije politika ekonomskih i evropskih integracija i podseća da je takva politika Evropu uvela u Prvi i Drugi svetski rat.

"To je jako važan momenat za Srbiju i mora se od toga napraviti šire javno pitanje ne samo za pregovarački sto nego i za Evropski parlament. Siguran da u EP i javnosti Francuske i Nemačke itekako može da se dobije podrška za to", ocenjuje Janjić.

Upitan da li inicijativa Brisela garantuje uspeh dijaloga, Janjić kaže da EU do sada nije pokazala dovoljnu odgovornost i da se unutar nje sada međusobno nadmudruju i istovremeno takmiče sa Grenelom.

"A nisu saglasni oko osnovne stvari - šta će njima uopšte zapadni Balkan. Ako oko toga nisu saglasni, nisu ni oko opstanka EU", zaključuje Janjić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.