Jakup Krasnići i Redžep Selimi ostaju u pritvoru u Hagu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2022, 14:23

Jakup Krasnići i Redžep Selimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Selimiju.

Sudija Giju je zaključio da u slučaju Krasnićija postoji umereni rizik da će pobeći i da postoji rizik da će ometati postupak, ili počiniti dalje zločine protiv onih za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili se moraju pojaviti pred Specijalizovanim većima, prenosi Koha.

U odluci o produžetku pritvora Selimiju, sudija je takođe zaključio da postoji rizik da će i Selimi pobeći, ometati tok postupka Specijalizovanih veća i/ili da će počiniti dalje zločine protiv onih koji se smatraju protivnicima OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom procesu.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra podnelo potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselijka, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selima, koja se sastoji od deset tačaka, gde se ovi drugi terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U optužnici se navodi da su kroz radnje opisane u optužnici Hashim Thaci, Kadri Veseli, Rekhep Selimi i Jakup Krasniki, optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i/ili su pomagali i podržavali zločine za koje se terete po ovoj optužnici.

Prema tužilaštvu, pored ovoga Tači, Veseli, Selimi i Krasnići su kao pretpostavljeni komandni kadar odgovorni za zločine koje su počinili i njihovi podređeni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.