Jakšić: Još raditi na platformi za KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić: Još raditi na platformi za KiM

BEOGRAD -

"Da je postignuto rešenje na sastanku o platformi za pregovore o Kosovu i Metohiji onda bi bilo i izjava, činjenica da izjava nema nagoveštava da je poruka sastanka da oko platforme treba još dosta raditi", izjavio je za Radio – televiziju Vojvodine Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar Politike.

On je istakao da nije jasno šta znači fleksibilnost u razgovorima, a da je stav Srbije koji je izneo predsednik Tomislav Nikolić da ni eksplicitno ni implicitno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće priznati Kosovo i Metohiju.

Jakšić je rekao da su u pitanju i dve vizure gledanja: Tači - normalizovanje odnosa preko državne granice, i Srbija - normalizovanje odnosa preko administrativne linije.

"Za Srbiju je dobro što kreće od onoga što je dogovoreno", rekao je Jakšić i dodao da prihvatanje dogovorenog deluje državotvorno za Srbiju.

Prema njegovim rečima demokratija, a i diplomatija je u velikoj meri forma, a mnogo manje suština.

"Ono što bi bilo važno je da je međuprostor veliki i da ga treba pažljivo tumačiti. Postoji dovoljno parametara koji ukazuju da se stvar pomera i da se reši pitanje", rekao je Jakšić.

On je naveo da je veoma bitno da li će se uključivati predstavnici severa Kosova i Metohije u pregovaračke timove i da postoji veliki raskorak između onoga što se govori na severu Kosova i u Beogradu.

"Nova vlada će biti osetljivija na političke zahteve koji dolaze sa severa Kosova i Metohije", rekao je Jakšić.

Jakšić je na pitanje o susretu Hašima Tačija i premijera Srbije Ivice Dačića odgovorio da ima neke pravde da oni koji su direktno bili umešani u rat na Kosovu i Metohiji da ga i završe.

On je naveo i da izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Bosni i Hercegovini preti da dodatno uruši odnose u regionu, a o izborima u Demokratskoj stranci da je izjava Borisa Tadića da će podržati Dragana Đilasa uz određene uslove poruka da Tadić ne želi da ide na izbore.

Emisiju "1 na 1" Radio - televizije Vojvodine u kojoj je gost bio Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator lista Politika u celosti možete da pogledate ovde.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.