Jahjaga u SAD organizovala slušanje o silovanju Albanki

Izvor: B92, 30.Apr.2019, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga u SAD organizovala slušanje o silovanju Albanki

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD održano je javna svedočenja o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu.

Bivša kosovska predsednica Atifeta Jahjaga, koja je ujedno i organizator javnih svedočenja, je iznela podatak da je navodno na KiM silovano 20.000 žena mada, inače, o tome nema pouzdanih podataka.

Govorili su i Vasfija Krasnići Gudman koja tvrdi da je preživela seksualno nasilje i Ilir Bitići, brat trojice braće Bitići, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkih državljana ubijenih u Srbiji 1999.

Jahjaga je rekla da je cilj javnog slušanja da se prikažu priče žrtava i njihovih porodica da bi se nakon 20 godina konačno došlo do pravde:

"Mi ćemo biti zauvek zahvalni SAD zbog zaustavljanje rata i okretanja novog lista za Kosovo".

Kako tvrdi, ljudskost i humanost je bila uništena pre dvadeset godina na Kosovu i većina Albanaca je pre 20 godina bila sistematski etnički čišćena. Jahjaga, takođe, tvrdi da je režim Miloševića u tom periodu ubijao muškarce i žene bez obzira na njihove godine, "u operacijama od kuće do kuće" i optužila je srpske snage da su sprovodili nasilje razdvajajući porodice.

- Skoro milion Albanaca je bilo sistematski proterano u tom periodu i bilo je za vreme kosovskog rata više 100 masovnih ubistava. Bilo je 13.000 ubistava, a među njima 1.230 dece - rekla je ona dodajući da je oko 80 odsto te dece bilo albanske nacionalnosti. Kako je rekla i dalje se oko 1.600 Albanaca vodi kao nestalo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.